Socialistisk Arbejderavis
Nr. 259 – 6. september 2006 – side 12
Lørdag den 16. september fra kl. 13.00 i Vennelystparken
Fredsfestival i Århus
Når startskuddet går til fredsfestivalen i Århus 16. september, er det kulminationen på et forberedelsesarbejde, der startede allerede i april.
Festivalen er arrangeret af Århus mod krig og terror, og vi har talt med deres talsmand, Carsten Andersen.
Hvordan kom I på at ville lave en festival?
Vi diskuterede på et aktivistmøde i foråret, hvordan vi kan holde gang i fredsbevægelsen, når der ikke lige er nogle store ting på programmet. Nogle af de unge havde forbindelse til nogle bands, og så var ideen der.
Hvordan er ideen blevet modtaget?
Meget positivt, der er mange bands og talere, som har stillet op, hvis de kunne. Via LO Århus er der sendt information ud til samtlige fagforeninger og deres tillidsfolk. Og en del fagforeninger har også støttet økonomisk.
Under protesterne mod krigen i Libanon fik vi kontakt med nogle, som laver en høring om Libanon i debatteltet.
Hvordan mobiliserer I til festivalen?
Ud over mails, deler vi løbesedler ud på gaden og der er opslag på uddannelsesstederne. Der har været stor vilje fra de politiske ungdomsorganisationer til at brede det ud.
Hvad regner I med at få ud af festivalen?
Først og fremmest at få noget information ud og skabt noget debat. Og så håber vi, at nogle flere vil være med i fredsbevægelsen, så vi kan stå stærkere.
Hvordan ser du mulighederne for krigsmodstanden i Danmark?
Jeg tror fredsbevægelsen vokser. Vi er ved at konsolidere os og blive bedre organiseret. Beslutningerne på Nej til krigs landskonference, om at man kan melde sig ind, vil give en styrke. Også at vi nu har fælles nyhedsbreve, så folk er orienteret om, hvad der sker.
Regeringen har kvajet sig. Man var ivrige efter at få soldater i kampzonen, men deres krigsliderlighed er løbet af med dem. Folk har opdaget at når man går i krig, så er det alvor – som de mange sårede de sidste par måneder viser.
Flere oplysninger om festivalen: Kontakt Carsten Andersen, tlf. 86 24 52 34.
Hvad sker der på festivalen?
På musikscenen optræder cremen af det århusianske musikliv.
Musik
Attrap, Fallen Men, Blind Pilot, Iggu, Ahmad Al-Saabia, CAK, MC Bass, Cosey Mo
Talere
Pernille Frahm Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, Frank Aaen MF for Enhedslisten, Hüssein Arac MF for Socialdemokraterne, Repræsentant fra Brandbjergnetværket, Carsten Andersen Århus Mod Krig og Terror, Walid Zaher Multikulturel Forening, Dan Jørgensen MEP for Socialdemokraterne
Debat-telt
Temaer: Genopbygning og modstand i Libanon og Palæstina * Den danske krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan * Flygtningepolitik
Udstillinger
Der er udstillinger om katastrofen i Libanon i dag og om massakren i flygtningelejrene Sabra og Shatila i Beirut nøjagtigt 24 år tidligere, 16. september 1982. Massakren kostede op mod 3.500 flygtninge livet, de fleste kvinder, børn og gamle. En overlevende fra massakren fortæller om sine oplevelser.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe