Socialistisk Arbejderavis
Nr. 261 – 18. oktober 2006 – side 13
Interne kampe i Palæstina
Alexander Lassithiotakis
I starten af oktober kom det til flere voldsomme kampe mellem fatah-tilhængere og Hamas-militser. Palæstina er i økonomisk kaos, og den Hamas-ledede regering er i alvorlige problemer.
Fra et sammenstød mellem Fatah og Hamas-tilhængere i Gaza, oktober.
I løbet af oktobers første dage er omkring 14 mennesker blevet dræbt, og omkring 60 – heriblandt børn – blevet såret under sammenstød mellem Fatah-tilhængere og Hamas. Endvidere har Fatah-tilhængere gennemført både strejker i områder, hvor de står stærkt, samt afbrændinger og udplyndringer af regeringsbygninger. Hamas har modsvaret protesterne ved at trække sig fra alt regeringssamarbejde og lukke ministeriernes arbejde ned.
Problemerne skyldes, at USA og dets allierede har indført sanktioner mod Palæstina og stoppet al handel med landet i protest mod, at Hamas vandt valget og regeringsmagten. Konsekvenserne er katastrofale for palæstinenserne, der nu i tusindtal sulter, er afhængige af nødhjælp og må se deres varer rådne op uden at kunne blive solgt.
160.000 offentligt ansatte har ikke fået udbetalt deres løn i de sidste syv måneder, da regeringens pengekasse er tom som følge af sanktionerne, og det var netop omfattende demonstrationer og protester blandt offentligt ansatte i starten af oktober, og en heraf øget utilfredshed med Hamas-regeringen, der fik kampene mellem Fatah-tilhængere og Hamas til at bryde ud.
Sanktionerne er desværre et skræmmende klart billede på Vestens hykleri, da man ikke kritiserer valget for at være udemokratisk, men blot nægter at acceptere resultatet: at Hamas blev vinder af valget og dermed står i spidsen for Palæstinas regering.
Situationen er absurd, og som en FN-rapport siger det til FN’s menneskerettighedsråd den 26. september, befinder Palæstina sig nu i den mest alvorlige krise i 13 år på grund af Vestens sanktioner, og det er første gang, et besat folk er blevet behandlet sådan.
Frem for at hæve de fatale sanktioner fortsætter Vestens anti-Hamas-politik ufortrødent. Den amerikanske udenrigsminister, Condoleezza Rice, besøgte umiddelbart efter sammenstødene Palæstina. Her opfordrede hun palæstinenserne såvel som andre lande til at støtte præsident Abbas (Fatah) i kampen mod Hamas og i hans forsøg på at lave en samlingsregering, der anerkender Israels eksistens.
Situationen er en alvorlig hårdknude for palæstinenserne. Hamas blev valgt med massiv folkelig opbakning, netop fordi de repræsenterer en politik, der ikke accepterer et blindt samarbejde med et Israel og et Vesten, der fortsætter og udbygger besættelsen af palæstinensernes områder.
Men på grund af, at USA og Vesten ikke vil acceptere palæstinensernes valg, sidder Hamas nu i en situation, hvor utilfredsheden med dem stiger, fordi de som regeringsledere bliver opfattet som ansvarlige for den manglende økonomi. En situation, der kræver al mulig opbakning og solidaritet med palæstinenserne og deres folkevalgte regering, men også en situation, som næppe kan løses af hverken Hamas eller andre palæstinensiske partier, hvis ikke USA med allierede bliver tvunget til at løfte sanktionerne.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe