Socialistisk Arbejderavis
Nr. 267 – 4. april 2007 – side 11
Økonomi for Antikapitalister
Hvorfor skal Henning have bodyguard?
Jakob Nerup
For nylig kunne man læse på Business.dk, at en ny branche havde fordoblet omsætningen i 2006 og forventede det samme af 2007. Det er hverken nye softwareprogrammer eller privat børnepasning, men i stedet bodyguards til erhvervsfolk. Og det er ikke til Bill Gates eller popstjerner, at markedet vokser, men i stedet til danske topledere i erhvervslivet. Branchen omsatte i 2005 for 50 millioner, men det tal voksede til 100 millioner i 2007. Fx bevogtede adskillige bodyguards, iført headset og sorte jakkesæt, Henning Dyremoses store 60 års fødselsdagsreception, som alle samfundets spidser, inklusive Anders Fogh, deltog i.
Det er en helt ny udvikling for Danmark. Hidtil har topdirektørerne og de rigeste danskere ikke frygtet eller været genstand for angreb. Så hvorfor denne oprustning af personlig sikkerhed?
Den umiddelbare forklaring er nok såre enkel, nemlig at deres grådighed kombineret med deres konstante krav om dårligere forhold for flertallet gør dem til personlige skydeskiver. Hvis man tænker på Henning Dyremose, så kan jeg egentlig godt forstå at han er nervøs. Han scorede 100 millioner (29 cash) på at sælge TDC, alt imens tusinder af ansatte er fyret og de små kunder ikke har fået bedre service.
Henning Dyremose har som administrerende direktør for TDC også stået for et gigantisk skattecirkus, hvor TDC har unddraget sig skattebetaling for milliarder, penge som derefter er forsvundet i aktionærernes lommer.
Han har som formand for TDC gået forrest i et lobbyarbejde for, at TDC’s ejere (kapitalfonde) får adgang til at trække 1,8 milliarder kroner ud af de ansattes pensionsopsparinger. Et lobbyarbejde, som ser ud til at lykkes vha regeringen og Dansk Folkeparti.
Lobby
Men Henning Dyremose lader det ikke bare blive ved sig selv og sit selskab.
Han er formand for Dansk Industri(DI), som er brancheforening for de danske multinationale og den stærkeste lobbyorganisation i Danmark.
DI kører fx kampagner blandt politikere, medier og studerende for, at topskatten skal væk, og at der skal være mere gratis uddannelse og forskning til gavn for de multinationale. Desuden står DI for organiseringen af presset mod regeringens (befolkningens) ønske om, at kapitalfonde skal beskattes som alle andre virksomheder. Samtidig skal vi ikke glemme, at DI er den magtfulde arbejdsgiverorganisation, som har dikteret alle andre overenskomstområder en lav stigning på mindstelønnen og mere fleksibilitet.
Derfor er det mærkelige ikke, at Henning Dyremose er bange, men mere at ingen har lavet aktioner, happenings eller på anden måde stillet ham personligt til ansvar for de riges grådighed, den lave løn og angreb på velfærden.
Så mit råd til Henning Dyremose er at låse dørene til DI og TDC grundigt, og sørge for rigeligt med bodyguards, når han skal prale med sin grådighed i fremtiden. For vi er rigtig mange som har rigtig mange grunde til at udfordre ham.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe