Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 277 – 27. marts 2008 – side 5

Prisstigningerne på fødevarer slår millioner ihjel

Esme Choonara

Esme Choonara ser på protester og oprør, mens markedets galskab truer verdens fattige.

Millioner af mennesker verden over står overfor en fremtid med usikkerhed, sult og fejlernæring, i forbindelse med at priserne på basale fødevarer stiger og stiger. Prisen på majs, hvede, sojabønner og ris – de mest brugte fødevarer for størstedelen af verdens befolkning – er mere end fordoblet over de sidste få år.

I dag dør der hver dag omkring 25.000 mennesker af sult og fattigdomsrelaterede årsager. Tallene ser ud til at stige i takt med at fødevarepriserne presser flere ud i underernæring.

Tidligere på måneden (februar, red.) har the International Fund for Agricultural Develeopment forudsagt at “antallet af mennesker, der ikke kan være sikre på at få mad, vil stige med mere end 16 mio., for hvert procentpoint realprisen for basale fødevarer stiger. Det betyder at mere end 1,1 mia. mennesker vil være ramt af sult i 2025.“

FN’s World Food Programme (WFP) advarede i sidste uge om at de ville blive tvunget til at rationere uddelingen af mad, da de raketagtige prisstigninger skaber flere kriser.

Den stigende sult har fremprovokeret modstand verden over. Der har været oprør i Burkina Faso, Marokko og Egypten, og før det, protester i Senegal og Mauritanien tidligere på året.

De stigende fødevarepriser virker mest akut på den sydlige halvkugle, men de rammer også de dårligst stillede i vesten, hvor prisstigninger på brød, æg, mælk og andre basale fødevarer rammer de fattigste hårdest.

Visse politiske kommentatorer har givet dårlig høst skylden for de stigende priser. Men i virkeligheden er det kaoset på det kapitalistske verdensmarked der skruer priserne i vejret.

Basale fødevarer lider, som alle andre handelsvarer, under panikken på det globale marked. Prisstigninger bevirker i sig selv panikkøb, hvilket kan skabe en opadgående spiral, hvor priserne stiger helt ekstremt på meget kort tid. Som f.eks. prisen på hvede, der for nylig steg med 25% på bare én dag.

Biobrændsel

Der er også andre grunde, der på længere sigt er skyld i prisstigningerne. Heriblandt er at man går over til at producere biobrændsel.

I løbet af de sidste 5 år har man set et massivt skift i produktionen fra mad til biobrændsel. I USA har man f.eks. valgt at lade 40 mio. ton af majsproduktionen gå fra blive brugt til mad og til destillering af bioethanol til brændstof.

Biobrændsel er blevet udråbt til det nye “grønne“ alternative til fossile brændstoffer, men man ser flere beviser på, at produktionen og brugen af biobrændslen er til skade for miljøet.
Men det nye brændstof er en ekstremt udbytterig forretning, og iveren efter at udvide industrien, har både hævet priserne på korn og gjort at store landområder nu bliver brugt til at opdyrke midler til biobrændsel i stedet for mad.

Pristigningernes konsekvenser hænger uløseligt sammen med de multinationale agro-industrielle firmaers voksende dominans, hvor de kan sikre sig mod prissvingninger ved at lagre fødevarer og dermed kontrollere markedspriserne.

Det mest uhyggelige ved sulten er, at den ikke opstår pga mangel på mad. Som the Finacial Times skrev for nylig, “Der er mad nok i verden til at brødføde alle – hvis der er vilje til at gøre det.“

Problemet er, at beslutningerne om, hvad der skal producers, og hvordan man skal fordele goderne, ligger i hænderne på kapitalistiske virksomheder og regeringer. Kapitalismens jagt på profit bringer millioner i nød, og medmindre det stoppes, vil systemet forsætte og udsulte atter millioner af mennesker.

Oversat af Anne Lange.

Se også:
SAA 277: Klimabevægelsen: Bevægelsen er stiftet
SAA 277: Kapitalens fødevarer

Flere artikler fra nr. 277

Flere numre fra 2008

Se flere artikler om emnet:
Mad

Se flere artikler af forfatter:
Esme Choonara

Siden er vist 2565 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside