Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 278 – 29. april 2008 – side 9

Interview

– Staten har masser af penge

Socialistisk Arbejderavis har spurgt Peter Nielsen, der er sekretær for Enhedslisten på Christiansborg, hvad den økonomiske situation betyder i forhold til overenskomst og strejker.

Er der overhovedet råd til lønstigning for de offentligt ansatte? Og i så falde hvor skal penge så komme fra?

– I de senere år har der været enorme overskud på statens budgetter på op mod 100 mia. kr. om året og statsgælden er i dag forsvundet. I år kan man igen forvente et stort tocifret milliardoverskud til staten. Så penge er der nok af.
 
Vil en lønstigning ikke blot på sigt føre til en overophedning af den danske økonomi?
 
– Der er ikke noget der tyder på en overophedning af økonomien på grund af lønstigninger. Fortællingen om overophedning er et politisk redskab, der har til hensigt at holde lønningerne nede.

Hvis vi skal frygte overophedning, så er det overophedning af klimaet. Der er god grund til at holde igen med vækst og forbrug – men det skal ikke være de fattige og lavtlønnede, der skal gå forrest i denne udvikling, mens de rige og højtlønnede køber fladskærme og firehjulstrækkere.
 
I forhold til vores konkurrenceevne overfor udlandet er det så ikke uforsvarligt at starte en spiral hvor lønninger i den offentlige sektor stiger?

– Det vil kun være fint, hvis stigende lønninger smitter af på den private sektor, for profitterne er rekordhøje.

Alene bankerne tjener hvert år store tocifrede milliardbeløb, hvilket betyder større magtkoncentration og yderligere væksttvang. Det er heller ikke kun priser som virksomheder konkurrerer på.

I dag er forhold som etik, branding, markedsføring osv. ofte vigtigere end priser, så højere lønninger bør ikke give grund til frygt for den danske konkurrenceevne.
 
I forbindelse med ovenstående. Hvad betyder den internationale økonomiske krise så for Danmark?

– De næste par år vil den økonomiske vækst aftage i forhold til højkonjunkturen i 2004-2007, men det er umuligt at forudsige hvor dyb krisen bliver og om det kun bliver et økonomisk tilbageslag eller en mere generel politisk-kulturel krise.

Den seneste krise i verdensøkonomien, efter at dot.com-boblen bristede i 2000, førte kun til et par år med svag men stadig positiv vækst i Danmark, og arbejdsløsheden steg kun en smule, for herefter at falde til et meget lavt niveau i dag.

Meget tyder dog på, at nyliberalismen i dag er i generel krise og at de kommende år vil byde på andet og mere end en svag konjunkturnedgang.

Se også:
SAA 278: Strejkebevægelsen: – et begyndende opgør med Fogh og nyliberalismen
SAA 278: Den militante kant: Strejker for alles velfærd

Flere artikler fra nr. 278

Flere numre fra 2008

Se flere artikler om emnet:
Overenskomst 2008

Siden er vist 2731 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside