Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 282 – 2. oktober 2008 – side 10

Et rids over Somalias nyere historie

Lene Junker

Somalia ligger på Afrikas Horn, midt mellem Asien, Mellemøsten og Afrika. Somalias placering ved kysten mellem det Røde Hav og det Indiske Ocean har givet landet en vigtig strategisk placering.

Der har derfor altid været mange, der gerne ville have magt over Afrikas Horn. Da Somalia blev koloniseret i 1880´erne deltes landet mellem Italien, Frankrig og Storbritannien. Somalia opnåede selvstændighed i 1960 og dannede den Demokratiske Republik Somalia.

I 1969 blev den demokratiske republik væltet, da general Siad Barre, med hjælp fra Sovjetunionen, lavede et militærkup og stiftede den Socialistiske Folkerepublik Somalia. Frem til 1976 afholdtes demokratiske valg, men efter dannelsen af en étparti-regering, blev Siad Barre en egentlig diktator.

I slutningen af 80´erne blev den økonomiske situation så dårlig, at kravet om præsidentens tilbagegang var massivt. Han nåede dog aldrig at træde tilbage, for han blev væltet ved et militærkup i 1991, og borgerkrigen brød ud.

I 1993 forsøgte USA gennem FN at få kontrol over Somalia og indsatte en ny regering ledet af general Aideed, der havde ledet militærkuppet i 1991. De amerikanske tropper blev mødt med massiv modstand og alle udenlandske tropper smidt ud af Somalia efter blodige kampe.

I 1995 udråbte Aideed sig selv til præsident, men blev hverken anerkendt af somalierne eller verdenssamfundet, og han blev dræbt allerede i 1996.

En midlertidig regering, indsat af FN, har siden været kontrolleret af skiftende krigsherrer. Regeringerne har aldrig opnået egentlig folkelig opbakning og har ikke været i stand til at skabe fred eller stabilitet i landet.

Nye politiske bevægelser er opstået gennem tiden, men først Unionen af Islamiske Domstole (UID), der blev dannet i 2006, har formået at skabe en vis stabilitet i resten af landet, selvom det kun var for en kort periode. I løbet af et halvt år lykkedes det Unionen af Islamiske Domstole, at tage magten fra de vigtigste og værste krigsherrer i det sydlige og vestlige Somalia og starte genopbygningen af Mogadishu. Man påbegyndte bl.a. genopbygningen af den gamle havn, samt byggeri af en helt ny lufthavn.

I løbet af efteråret 2006 blev der gennemført to vellykkede forhandlinger mellem UID og den somaliske FN regering i Khartoum. Ved den sidste forhandling enedes de to parter om at danne fælles hær og politistyrker i Somalia. Så sent som den 25. december udtrykte EU’s kommissær for udvikling, Louis Michel i Mogadishu sin store glæde over, at parterne nu havde genoptaget forhandlingerne.

USA og Etiopien besætter Somalia

Alligevel angreb USA og Etiopien Somalia den 31. december 2006. Hvad der kunne have udviklet sig til fred, blev ødelagt med dette angreb. Mogadishu blev endnu engang bombet, krigsherrerne tog atter over. USA og Etiopiens besættelse af Somalia blev retfærdiggjort af frygten for de Islamiske Domstole skulle komme til magten i Somalia. Den skrøbelige stabilitet og mulighed for fred i Somalia blev kuldkastet. I kølvandet på besættelsen udspillede der sig en forfærdelig humanitær katastrofe, som er blevet mødt med larmende tavshed i vestlige medier.

Situationen efter angrebet

Det var ikke svært for de veludrustede etiopiske tropper at knuse militserne fra UID. I løbet af en uges tid var den etiopiske hær nået frem til Mogadishu. Der blev den mødt med åben opstand. For at knuse opstanden bombarderede den etiopiske hær, med kamphelikoptere, tanks og svært artilleri, de beboede kvarterer i Mogadishu og omkring 700.000 indbyggere måtte flygte så hastigt fra bombardementerne, at de ikke nåede at begrave de døde.

Fra søsiden deltog kamphelikoptere – formentlig amerikanske – i bombardementerne med fosforbomber og andre kemiske våben. Oprørerne måtte trække sig tilbage og det kom til en rædselsperiode med daglige plyndringer, drab af civile mv.

Men denne brutale vold fik naturligvis den modsatte effekt af det tilsigtede. For hver gang et menneske dræbes, voldtages, torteres, eller bortføres til de berygtede CIA-fængsler i Etiopien skabes flere nye oprørere.

Den etiopiske besættelsesmagt er kørt fast

Den etiopiske hær er kørt fast i Somalia siden april 2007, og den har haft store tab. Unionen af Islamiske Domstole og forskellige oprørsgrupper har nu kontrollen med størstedelen af Somalia. For at koordinere modstanden dannede oppositionsgrupper Alliancen for Genbefrielse af Somalia i Asmara i Eritrea i september 2007.

Somalia blev den tredje front i Bush internationale terrorkrig efter Afghanistan og Irak. Meget tyder på at Somalia bliver det land, hvor USA lider sit første nederlag.

Lene Junker (som siger tak for hjælpen til Anna Rytter og Vagn Rasmussen)

Forsvar demokrati og menneskerettigheder i Somalia

STS International Solidarity støtter de somaliere, som forsøger at hævde Somalias selvstændighed – ved at nægte tropper fra Etiopien og andre stater adgang til landet.
 
Vi kræver øjeblikkelig indstilling af krigshandlingerne på somalisk territorium og tilbagetrækning af alle udenlandske troppestyrker fra Somalia.

Vi kræver af den danske regering, at den redegør for, hvad den har gjort for at fremme demokrati og respekten for menneskerettighederne under sin deltagelse i møderne i IGAD (Intergovernmental Authority on Development) omkring dannelsen af somalisk regering, som består af nogle af verdens værste krigsforbrydere.
 
Vi kræver en forklaring på, hvorfor den danske regering var med til at give grønt lys for det amerikanske og etiopiske overfald. Danmark var medlem af FN’s Sikkerhedsråd, da rådet i december 2006 vedtog en enstemmig resolution, der muliggjorde angrebet på Somalia.

Vi støtter de civile organisationer, der kæmper for demokrati og menneskerettigheder i Somalia, og ikke mindst den somaliske fredsbevægelse Peace Campaign Group, som på meget overbevisende måde har demonstreret sin evne til at skabe fred i områder, hvor USA og Etiopien har skabt krige.
 
Ovenstående udtrykker essensen i STS International Solidarity’s holdning til problemerne i Somalia. STS har arbejdet i Somalia siden 1999 og har bl.a. opbygget en paraplyorganisation med navnet STS Somalia. STS Somalia består af 22 medlemsorganisationer, som tilsammen har over 300.000 enkeltmedlemmer. Som det er tilfældet for STS som helhed, bygger STS Somalias konstitution på demokratiske ideer og respekt for menneskerettighederne.

Se også:
SAA 282: Irak: Romantiske billeder og realitet
SAA 282: Nato vil skjule massakrer i Afghanistan

Flere artikler fra nr. 282

Flere numre fra 2008

Se flere artikler om emnet:
Somalia

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 4450 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside