Socialistisk Arbejderavis
Nr. 286 – 12. februar 2009 – side 16
2009: Udsigt til et mere blodigt år i Afghanistan
Lene Junker
Alene i Danmark har Afghanistan krigen kostet dyrt i 2008, både menneskeligt, økonomisk og moralsk: I 2008 blev 12 danske soldater dræbt i Afghanistan, heraf 5 i december måned.
Det danske forsvar har overskredet sit budget for 2008 med 400 millioner kroner.
“Fangesagen“ fra 2002 fortsætter. I 2002 tog danske specialstyrker 31 afghanere til fange og afleverede dem til amerikanerne, som mishandlede og ydmygede dem, inden de blev løsladt. En af disse fanger har lagt sag an mod den danske regering.
Anders Foghs regering påstår, at den ikke havde nogen anelse om, at USA mishandlede sine fanger i Afghanistan, og derfor har handlet i “god tro“.
Men nu tyder flere ting på, at den danske regering må have kendt til USAs mishandling af fanger, bl.a. fordi, EU (og dermed Danmark) sendte en protest til USA over behandlingen af fanger.
Obama
Barack Obamas embedsperiode i Det hvide Hus er startet blodigt. I januar 2009 har der været det højeste antal dræbte koalitionstropper for en januar måned.
24 soldater er blevet dræbt, og afghanske landsbyer er blevet bombet på et tidspunkt, hvor der normalt er vinterpause for kampene. Ifølge afghanske embedsmænd har tre operationer fra amerikanske specialstyrker i sidste uge af januar kostet 50 civile livet.
Man kan ikke fortænke afghanere i at mene, at ikke meget har ændret sig siden Obama erstattede George Bush. Obama har beholdt Robert Gates som forsvarsminister. Det er ham, der viderefører den optrapnings-strategi, som George Bush startede allerede i 2008.
Den betyder, at der overføres 30.000 tropper fra Irak til Afghanistan for at deltage i en offensiv mod oprørerne.
Obama forsøger også at skaffe ekstra tropper fra sine allierede i Nato. På den årlige sikkerhedskonference i München i sidste weekend, sagde vicepræsident, Joe Biden: “USA vil gøre mere, men vi vil også bede vore partnere om at gøre mere.“
Tyskland, Frankrig, England og Danmark sendte flere tropper til Afghanistan i 2008, men vægrer sig ved at sende flere, fordi der er stor folkelig modstand mod det. Når de planlagte troppeforøgelser er udført, vil der være ca. 100.000 fremmede tropper i Afghanistan.
Målet er at nedkæmpe Taliban “en gang for alle“. Taliban er blevet voldsomt styrket gennem de sidste to år. De kontrollerer nu 70 pct. af Afghanistan og 75 pct. af alle indfaldsveje til Kabul.
Fiasko for Vestens mand, Karzai
Det planlagte præsidentvalg i foråret 2009 er udskudt til august pga. sikkerhedssituationen. Samtidig planlægger Obama at “droppe“ Hamid Karzai, den afghanske leder, de selv indsatte efter invasionen i 2001, og som de hjalp til at blive valgt til præsident i 2005.
USA’s militær anklager Karzai for ikke at slå ned på narkotikahandel og korruption. Men de er også utilfredse med, at han er begyndt at stille tvivl ved USA og Nato.
Som svar på den omfattende bombning af landsbyer har Karzai krævet, at afghanske myndigheder skal spørges før enhver militær operation.
I mellemtiden fortsætter krigen i Afghanistan med at brede sig indover det nordlige Pakistan.
Uanset resultatet af valget i Afghanistan kan landet se frem til endnu et år med nye blodsudgydelser, når den militære optrapning og offensiv bliver rullet ud.
Fakta
Antallet af dræbte afghanere er omstridt, men skal tælles i titusinder. Flygtningenes antal i hundredtusinder.
1.069 koalitionssoldater er dræbt (9.2.09). Tallet er steget hvert eneste år siden 2004.
I 2008 blev der dræbt 294, heraf 12 fra Danmark. I alt 21 danske soldater er dræbt.
Se også:
SAA 286: Nej til krig København: Debat om NATO + kultur for Palæstina
SAA 286: Danske tropper ud af Afghanistan
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe