Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 287 – 19. marts 2009 – side 4

Krisen presser lønnen

Over halvdelen – 54 pct – af danske lønmodtagere med arbejde er parate til at gå mindst fem procent ned i løn, hvis alternativet er en fyring, skriver Ugebrevet A4. 26 procent er endda villige til at acceptere en lønnedgang på mindst 10 procent.

Men i samme undersøgelse siger 57 pct., at det er meningsløst at gå ned i løn, “fordi dansk erhvervsliv ikke kan konkurrere på løn“.

Det er både et deprimerende og et opmuntrende resultat.

Deprimerende, fordi folk i deres hverdag føler sig presset til at acceptere lønnedgang som et mindre onde, når fyresedlen hænger over hovedet – men opmuntrende, fordi folk ikke synes det er i orden.

Hjælper ikke

Men al erfaring siger, at lønnedgang ikke hjælper med at fastholde arbejdspladser. Det sidste eksempel er SAS, hvor piloterne sidste år gik ned i løn for at bevare arbejdspladser. For nylig fik vi så meddelelsen om, at SAS ville fyre 3.000 ansatte.

For den enkelte er det forståeligt, at det er bedre at fortsætte i jobbet mod en lønnedgang på nogle pct. Alternativet, at blive arbejdsløs, betyder for en gennemsnitsarbejder, at man mister over halvdelen af lønnen.

Problemet er bare, at hvis man på en arbejdsplads – eller i et land – accepterer at gå ned i løn, så presser det lønnen på andre arbejdspladser (eller i andre lande).

Det kan så nemt betyde, at når man nogle måneder senere bliver fyret, så skal man ud at søge arbejde hos virksomheder, hvor man selv har været med til at presse lønnen ned.
Irland

I Irland er lønnedgang ikke undtagelsen, men reglen. Både offentligt og privat ansatte er på kort tid gået 5-10 pct. ned i løn.

Irland er lige nu langt hårdere ramt af krisen end fx Danmark. Men med den fart ledigheden stiger i øjeblikket, vil vi se endnu mere pres på lønnen.

Det eneste modsvar mod lønpresset er kollektiv modstand.

Lønpresset er størst inden for minimallønsområdet. Et passende modsvar kunne være at kræve mindstelønnen kraftigt sat op ved overenskomstforhandlingerne.

Se også:
SAA 287: Fra de fattige til de rige
SAA 287: 3F: Ledigheden eksploderer
SAA 287: USA: 5 mill. flere arbejdsløse på et år
SAA 287: Udtalelse fra Fagligt Ansvar: Nu skal det være!

Flere artikler fra nr. 287

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand (DK)

Siden er vist 2682 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside