Socialistisk Arbejderavis
Nr. 290 – 28. august 2009 – side 1
Bekæmp fyringerne – Forsvar syndebukkene
Hvad er vigtigst: Burka eller fyringer?
Hvad er det vigtigste samfundsspørgsmål i disse måneder?
At sikre at 282 udviste irakere sendes hjem til en risikabel fremtid, og at nogle få håndfulde kvinder ikke går tildækket?
Det mener VKO-politikerne, EkstraBladet og det meste af pressen.
Eller er det fyringerne på Vestas, Danyard, Lindø, i SAS osv.? Og at arbejdsløsheden selv ifølge regeringen ser ud til at blive ved med at stige?
Det mener fagbevægelsen, Enhedslisten og Socialistisk Arbejderavis.
Kamp om dagsordenen
Kampen om dagsordenen har konsekvenser. I første omgang meget brutalt for de 282 irakere og for de muslimske kvinder, der ikke selv må bestemme deres påklædning.
Men konsekvenserne kan hurtigt blive alvorlige for de titusinder, der mister deres jobs – uanset hudfarve eller religion.
Endnu værre: Hvis regering og arbejdsgivere ikke får modstand, så er det os – det store flertal – der kommer til at betale for kapitalismens krise.
Kampen om dagsordenen handler ikke kun om at forsvare minoriteter mod forfølgelse. Det er lige så meget en kamp om at forsvare sammenholdet i det store flertal.
Syndebukke
Uanset hudfarve eller religion, så er langt de fleste af os arbejdere. Regering og medier bruger irakerne og de få burka-klædte kvinder som syndebukke for alle de problemer, som de hverken kan eller vil gøre noget ved.
Hvis vi siger ja til syndebukke-politik, bliver det langt sværere at slås i fællesskab mod fyringerne og magthavernes krisepolitik.
Lys forude
Men deres beregninger kan slå fejl – ligesom det gjorde for Anders Fogh i 2006.
Med under 12 timers varsel demonstrerede over 20.000 i København og 4 andre byer mod rydningen af Brorsons Kirken. Få dage senere samledes dobbelt så mange i København til støttekoncert for irakerne.
Måske har regeringen flertal for rydningen. Men en meningsmåling viste for nylig, at 2 ud af 3 er imod, at Danmark trodser FN’s anbefalinger og sender flygtninge tilbage til usikre områder.
En anden viste, at kun 15 pct. af vælgerne mener, at indvandrere og flygtninge er det vigtigste politiske emne. For to år siden var tallet 25 pct.. I dag er økonomien med 31 pct. det emne, som flest peger på.
Hvad mener S og SF?
Desværre har hverken S og SF ikke været den store hjælp i nogen af disse sager. Nyrup, Lykketoft og flere andre socialdemokrater brød sig ikke om tilfangetagelsen af irakerne. Men Helle Thorning slog få timer senere fast, at S bakker ubetinget op bag VKO’s asylpolitik.
Og selv om Helle T gerne vil trøste de fyrede på Vestas eller Lindø, så vil hverken hun eller SF nationalisere disse virksomheder – selv om det kunne sikre både arbejdspladser og vindmølleproduktion.
Det lover ikke godt for et kommende regerings-alternativ til Løkkes VKO.
Men for fagbevægelsen og venstrefløjen bør skriften være klar: Hvis vi går i offensiven, kan vi også få opbakning – ikke fra Helle T og Villy S, men fra fyringstruede arbejdere og dem, der efter tur gøres til syndebukke.
Læs lederen side 3 samt side 6 & 7
Se også:
SAA 290: Det mener vi: Efter Kirkeasyl-demoen
SAA 290: På kanten: Forsvar burkaklædte kamphundeejere
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe