Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 292 – 8. oktober 2009 – side 2

Er de tyske vælgere rykket mod højre?

Yuri Prasad

Angela Merkels konservative parti CDU blev genvalgt ved det tyske valg 27. september. Resultatet betyder afslutningen på samarbejdet med det socialdemokratiske parti SPD til fordel for en ny koalition med det højreorienterede FDP.

FDP er et parti, der står for skattenedsættelser for de rige og nedskæringer i de offentlige udgifter. Blandt erhvevslivets topchefer var man hurtige til at hilse Merkels sejr velkommen som en chance til at gennemføre den virksomhedsvenlige dagsorden de kræver.

“Tysk politik har nu en chance for en klar profil, ikke mindst på spørgsmålet om en fornuftig markedsorienteret politik,“ udtalte Wolfgang Kirsch, direktør for Tysklands DZ Bank.

De britiske medier har kaldt valget et skift til højre – under indtryk af den økonomiske krise.
Men den opfattelse understøttes ikke af valgresultatet, siger Stefan Bornost, redaktør af det tyske magasin, Marx21.

“Det samlede antal stemmer til centrum-højre-partierne steg kun med 3,4 pct., mens det samlede stemmetal til venstre-siden faldt med 5,4 pct.,“ udtalte han til Socialist Worker.

“Der var tale om en betydelig omfordeling af stemmerne imellem højrefløjspartierne – hvor især CDU tabte stemmer til FDP – men dette afspejler ikke et generelt ønske om markedsorienterede løsninger.“
Faktisk, siger Stefan, er det modsatte tilfældet ifølge nyere holdnings-undersøgelser.

“Omkring 59 pct. af alle tyskere mener, der burde være mere samfundsmæssig solidaritet, mens 31 pct. ønsker sig mere konkurrence i samfundet.“

Den stemning blev afspejlet i stemmetallet for den radikale venstrefløj.

Mens SPDs stemmetal faldt sammen til bare 23% – det værste resultat siden 1953 – oplevede Die Linke, som er deres nye udfordrere fra venstre, en opmuntrende fremgang.

Die Linke fik 11,9 pct. af stemmerne, en fremgang på 3,2 procentpoint i forhold til sidste forbundsvalg, og opnåede 76 pladser i parlamentet – 22 flere end sidst. De fik endnu flere stemmer end De Grønne, som også havde et rekord-valg.

“Frygten for reaktioner mod nedskæringer gør det allerede svært for den nye regering,“ siger Stefan.

“Den dag resultatet blev offentliggjort blev Merkel tvungent til at sige, at hun vil sikre “sociale behov“ – til trods for at cheferne kræver nedskæringer. Ikke desto mindre venter der store kampe foran os.“

Stillet overfor en reduktion af skatteindtægter på op imod 20 pct. er regeringen klar til at gennemtvinge nedskæringer i de offentlige udgifter generelt.

Die Linke førte valgkamp på kernespørgsmål – øjeblikkelig indførelse af en minimumsløn, beskatning af de rige, tropperne hjem fra Afghanistan, en ophævelse af de skrappe regler for arbejdsløshedsunderstøttelse og modstand mod at hæve pensionsalderen til 67.

Valget betød at Die Linke blev det største parti i de fleste delstater i det tidligere Østtyskland.

Partileder Oskar Lafontaine siger, at hovedopgaverne fremover også omfatter at gå med i regeringer for at blokere for statslig lovgivning, vinde fremtidige valg og gå på gaden for at protestere imod nedskæringer.

Dog vil det at gå med i regerings-koalitioner i tider med budgetnedskæringer næsten med sikkerhed betyde, at gennemføre politikker, som rammer partiets støtter i arbejderklassen, siger Stefan.

“Du kan ikke sige at en stemme på Die Linke er en stemme for offentlig velfærd, samtidig med at man skærer ned,“ siger han. “Men der er stort pres for at tage regeringsansvar. Utilfredsheden med CDU er så massiv, at det store flertal af Die Linkes vælgere ønsker at partiet skal indgå i regeringer.“

Andre nøglespørgsmål for Die Linke vil være, hvordan de svarer igen på den økonomiske krise, og hvordan det forbinder sig med millioner desillusionerede SPD-støtter i arbejderklassen.

“Vi bliver nød til at skabe en enhedsfront for at kæmpe imod de angreb vi står overfor,“ udtaler Stefan.

“Det betyder ikke at lade SPD-lederne slippe for kritik, men det betyder organisering sammen med deres medlemmer for at slås imod cheferne og de konservative.“

To støtter af tidsskiftet Marx21, Christine Buchholz og Nicole Gohlke, var blandt de Die Linke-kandidater, der blev valgt ind i forbundsdagen.

Oversat af Alexander Lassithiotakis fra Socialist Worker (UK) 2171, 3. oktober 2009.

Billedtekst:
Die Linke fik 11,9 % ved valget i Tyskland (Foto: Svend Espensen)

Se også:
SAA 292: Det mener vi: Valg i Europa
SAA 292: Svækket venstrefløj vandt valget i Norge
SAA 292: - et nederlag for venstrefløjen: Det irske “Ja“

Flere artikler fra nr. 292

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Tyskland 1990-
Venstrefløj Tyskland

Se flere artikler af forfatter:
Yuri Prasad

Siden er vist 2360 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside