Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 299 – 15. juli 2010 – side 12

Debatmøde

Syv – Nutidens slaver

Sara Peghinelli Schumacker

Udlændingelovens syvårsregel, der betyder at udlændinge gift med danskere bliver udvist i tilfælde af skilsmisse inden syv års ægteskab, sætter rigtigt mange, især kvinder i en forfærdelig situation. I praksis betyder det, at mange kvinder bliver fanget i voldelige ægteskaber eller tvunget ud i prostitution af frygt for udvisning, fordi de ikke kan vende tilbage til hjemlandet.

Det er netop dette problem som Usma Ahmed Andresen og Tine Enghoff forsøger at sætte fokus på med deres projekt “Syv“. De to kvinder startede for to et halvt år siden projektet, hvor de bl.a. har talt med asylcentre og kvindekrisecentre, og de har lagt stor vægt på at give kvinderne selv en mulighed for at fortælle deres historie.

Projektet har resulteret i en fotoudstilling, en video, en bog og et paneldebatmøde d. 3. juni. Mødet startede med oplæsning af tre kvinders historier fra bogen “Syv“. Det er historier om kvinder der jævnligt bliver tævet og voldtaget af ægtemanden, kvinder der frygter for deres børns sikkerhed, kvinder der bliver sultet og nægtet lægehjælp, kvinder der ikke må forlade hjemmet uden manden og som forbydes at gå i sprogskole, så de kan lære dansk.

Forlader disse kvinder manden inden syv år, står de overfor udvisning, og det er ikke en mulighed at vende tilbage som fraskilt og enlig til en familie, der ikke kan forsørge dem eller har udstødt dem.

Sådan ender mange kvinder fængslet mellem vold og udvisning i en slavelignende tilværelse. Den efterfølgende paneldebat handlede bl.a. om hvordan loven kunne ændres for at hjælpe disse kvinder, der blev holdt oplæg af Henriette Højberg, Dannerviden, Claus Juul, Amnesty International, Peter Michael Toft, Landsorganisationen af Kvindekrisecentre og Usma Ahmed Andresen, der står bag projektet.

Nogle af de forslag, oplægsholderne kom med, var bl.a. at ændre reglerne som i Norge, hvor kvinden ikke er nød til at kunne dokumentere volden for at få opholdstilladelse inden de syv år er gået. Og at manden skal forpligtes til at hjælpe kvinden, f.eks. med økonomisk støtte til sprogtilegnelse.

Et andet forslag er, at det misbrug som disse kvinder udsættes for bør ligestilles med politisk forfølgelse. Der var blandt oplægsholderne enighed om, at det ikke ville blive nemt at få gennemført en ny lovgivning med den nuværende regering. Desværre kom der ikke rigtig nogen bud på, hvad der kunne gøres for at presse regeringen eller politikerne.

Det blev meldt ud fra arrangørernes side, at de havde undladt at invitere nogen politikere, fordi de stadig var i den indledende fase. På denne måde virker det lidt uambitiøst og tandløst, og det er rigtig synd, fordi projektet kan være en god platform til at presse en lovændring igennem. Men en vision om kun at informere folk om problemstillingen, og forhåbningerne om at folketinget og en ny regering kan løse det er ikke tilstrækkelig.

Flere artikler fra nr. 299

Flere numre fra 2010

Se flere artikler af forfatter:
Sara Peghinelli Schumacker

Siden er vist 2339 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside