Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 307 – 7. marts 2011 – side 13

Udstilling på Kvindemuseet i Århus

Voldtægt, skyld og skam

Anette Højmark

Kvindemuseet i Århus har i øjeblikket en udstilling om voldtægt. Titlen på udstillingen er: ”Det er ikke din skyld”, og den flytter fokus fra diskussionen om, hvorfor voldtægter sker, til hvorfor de krænkede kvinder føler skyld og ansvar for det overgreb, hvor de selv er offer.

Udstillingen giver ikke noget svar på spørgsmålet, men den viser med al tydelighed, at der er et voldsomt pres på de kvinder, der har været udsat for vold.

”Jeg skulle ikke have drukket den øl”, ”Jeg skulle ikke være blevet til festen, da min veninde gik hjem”, ” Jeg skulle have ladet være med at snakke med ham”. Selvbebrejdelserne er mange og helt urimelige.

At man som kvinde skal afstå fra helt almindelig social adfærd for ikke at risikere at blive udsat for vold – det er en opfattelse, der ligger dybt i disse kvinders historier.

Og hvor kommer den opfattelse fra? Udstillingen viser nogle eksempler på, hvordan man har opfattet voldtægt og vold mod kvinder gennem tiden.

Tilbage i de første kendte retssager om voldtægt var anklagen ”Krænkelse af anden mands ejendom”. Først i middelalderen, blev det indført, at det var en krænkelse af kvinden. Dog var opfattelsen den, at der kun var tale om voldtægt, hvis kvinden var ”uberygtet”.

I 1895 ændres strafferetten, så det ikke længere har relevans i forhold til at tage en voldtægtssag op, om kvinden er at betragte som ”uberygtet”. Dog har kvindens omdømme stadig relevans i forhold til strafudmålingen.

Kvinder fortæller om, hvordan de bliver mistænkeliggjort, når de efter en voldtægt beslutter at anmelde manden. Langt de fleste tilfælde af vold mod kvinder bliver begået af én fra kvindens omgangskreds, og ofte er det en kæreste eller samlever, der begår overgrebet.

Retssystemets diskrimination

Der er langt ind i retssystemet en opfattelse af, at hvis en kvinde frivilligt følger med en mand, er hun selv ude om det, hvis det ender med et voldeligt overgreb.

Vi har stadig et indgroet kønsrollemønster, der giver kvinder ansvar for forhold, der ikke er deres skyld. Vi ser kvinder, der dækker over ægtefællers alkoholisme, misbrug og økonomiske uansvarlighed. Kvinder, der bliver i voldelige forhold og gang på gang bortforklarer blå mærker og flækkede øjenbryn. Og vi ser kvinder, der tager ansvar for samleverens kriminelle adfærd.

Årtiers kamp for ligeberettigelse mellem kønnene har medført mange formelle resultater. Ligeløn, om ikke i praksis, så dog som princip, barsel til fædre, delt forældremyndighed og mange andre ting. Der er dog aldrig blevet gjort op med de grundlæggende opfattelser om kønsrollerne og kønnenes indbyrdes magtstruktur.

Kvinderne varetager langt de fleste opgaver i hjemmet og gør det ubetalt. Dette sikre en billigere og effektiv reproduktion af nye arbejdere til udbytning. Den ideologiske retfærdiggørelse af dette er beskrivelserne af kvinderne som omsorgsfulde, følsomme, irrationelle. Dette stilles over for manden som kold og rationel.

Frigørelse

Så længe vi ikke får gjort op med de magtstrukturer og ideologier, der fastholder kønsrollerne, vil vi sidde fast i en situation, hvor vi opfatter kvinder som selvforskyldte ofre for mænds magtmisbrug. Et sådant opgør er en del af kampen for et opgør mod al undertrykkelse.

Erfaringerne viser, at det er når kvinderne kæmper sammen med mænd mod undertrykkelse, at der mest effektivt bliver gjort op – også med de indgroede kønsrollemønstre, der er en del af kvindeundertrykkelsen.

Udstillingen vises i ”Kvindemuseet” indtil udgangen af april.

Flere artikler fra nr. 307

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Kvinder

Se flere artikler af forfatter:
Anette Højmark

Siden er vist 2323 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside