Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 310 – 1. juli 2011 – side 12

Tyskere imod atomkraft

Robert Lange

Atomkraft er sikkert, forholdsvis sikkert, men ikke sikkert nok til at det enorme ødelæggelsespotentiale, et uheld har, kan opvejes. Ligeledes gør det uløste affaldsproblem, at forsættelsen af atomkraft er uholdbar.

Den tyske regering, med CDU og Angela Merkel i spidsen, besluttede for nylig at afvikle tysk atomkraft inden 2022. Dette er et skift i den tyske regerings ellers atomkraftvenlige politik. ”Der Atomausstieg”, som afviklingen hedder i folkemunde, er gammel vin på nye flasker.

Tilbage i 1998, hvor partiet de Grønne kom med i Schröders socialdemokratiske regering, fik de dengang presset igennem, at Tyskland skulle være fri for atomenergi og satse på grøn energi. Tidshorisonten hed 2018, men da Merkel blev kansler i 2006, ændredes politikken. Det blev i 2010 besluttet at udskyde lukningen af landets nyere atomkraftværker på ubestemt tid.

Udskydelsen blev generelt accepteret i befolkningen. Selv om Tyskland har en lang tradition for kraftig modstand mod atomkraft, nød branchen godt af at være et CO2-frit alternativ til fossil energi. I denne proces skal atomkraftlobbyen, som både er magtfuld og kapitalstærk, tilskrives en stor rolle. De har spillet den afgørende rolle i udskydelsen af ”Atomausstieg”.

Wake-up call

Katastrofen på Fukushima-værket i Japan understregede endnu en gang, hvor destruktivt et atomuheld kan være. Uheldet var ikke under kontrol på noget tidspunkt, og de japanske myndigheder kunne blot se på og håbe på, at en nedsmeltning ikke ville finde sted.

Katastrofen styrkede anti-atomkraft-bevægelsen. Der kom massive mobiliseringer med demonstrationer på over hundredtusinde deltagere i 21 forskellige byer og en lang række andre aktioner.

Derudover oplevede De Grønne til flere delstatsvalg en utroligt stærk fremgang. I Baden-Württemberg, en af de største tyske delstater, fik de endda ministerpræsident-posten, som det konservative CDU har haft i 60 år.

Tilsammen fik det magtbalancen til at tippe. Regeringen så sig nødsaget til at opfylde befolkningens krav om et atomfrit Tyskland.

Hvem har vundet over hvem?

Det var atomlobbyen, som fik udskudt ”Atomausstieg”, og det er dem, som befolkningens protester har overdøvet.

Dette er absolut en positiv udvikling, men man skal huske på, at beslutningen kan ændres, indtil det sidste atomkraftværk er lukket ned. Vedholdende pres er ligeledes nødvendigt for at atomkraften ikke erstattes af fossilenergi, men i stedet satses på vedvarende energi.

Flere artikler fra nr. 310

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Tyskland
Atomkraft

Se flere artikler af forfatter:
Robert Lange

Siden er vist 2008 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside