Socialistisk Arbejderavis
Nr. 311 – 19. august 2011 – side 15
Oprør i England
Vreden er aldrig forsvundet
Alex Wheatle
Alex Wheatle, prisvindende forfatter, som blev fængslet efter optøjer i Brixton i 1981, fortæller her om baggrunden for oprøret i England.
“Denne bombe har tikket længe. Optøjerne er chokerende, men bliver fodret med nøjagtig den samme vrede, der førte til optøjer i Brixton i 1981. Det er en vrede, der aldrig er gået væk.
Igen står vi over for en enorm økonomisk krise, offentlige besparelser, masseungdomsarbejdsløshed og et racistisk politi, der synes at være ude af kontrol.
Og endnu engang har vi en hel generation af unge mennesker, især unge sorte mennesker, i fortvivlelse.
Alt, hvad de konservative har gjort, har gjort situationen værre. Unge i byen bliver hver dag stillet overfor reklamer for en livsstil, de aldrig kan opnå. De ved, at alle de ting, som middelklassen tager for givet; et dejligt hjem, et sikkert job, en pension, er ting, de aldrig vil få. Nick Clegg, og de andre politikere, der fik en gratis uddannelse, behøver ikke at bekymre sig om deres børns fremtid. I mellemtiden får vores unge at vide, hvor lidt de er værdsat, når man fjerner uddannelsesstøtten.
Er det noget under at så mange føler, de intet har at tabe? Er vi overraskede over at nogle af dem ikke engang bekymrer sig om at dække deres ansigter, mens de plyndrer?
Politiets adfærd i dag minder foruroligende meget om 1980’erne. Præcis som dengang ved de unge at politiet ikke bliver stillet til ansvar for deres forbrydelser. Ingen af de “uafhængige” IPCC undersøgelser af dødsfald i politiets varetægt er nogensinde resulteret i en at en betjent måtte i fængsel.
Hvad vi ser på gaden i dag er en udgydelse af raseri, og lejlighedsvis vold, der er opbygget gennem år. Det er ikke noget jeg billiger. Hensynsløs vold har intet at gøre med, hvad der skete i Tottenham. Der er reel protest over politiets drab på Mark Duggan, men det meste af den vold, vi ser nu, er ikke en del af denne protest.
Men det er en skam, at der er så få sorte ledere i lokalsamfundet, der er parate til at protestere på vegne af de unge, der lider.
Hvor er harmen over dødsfald i politiets varetægt? Hvem siger fra for dem og deres familier?
Ligesom mange, der oplevede optøjerne i 1981, håbede jeg, at jeg ikke ville se endnu en generation gå igennem, hvad vi gik igennem. Det er smertefuldt at se, at det gentager sig.“
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe