Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 313 – 14. oktober 2011 – side 11

USA

Millionærskat, givet det mening?

Robert Lange

Verdens 3. rigeste mand Warren Buffet beklagede sig i september over, at han selv og resten af de ultra rige amerikanere ikke betaler nok i skat. I samme anledning foreslog han at der indførtes en millionærskat for folk med over 1 mio. dollars i årlig indkomst.

Han mener, at det vil hjælpe den skrantende amerikanske økonomi, hvis de suverænt rigeste amerikanere bidrog med en skatteprocent, som kun er rimelig for folk hvis indkomst overgå de flestes fantasi. En holdning som er både overraskende og glædelig.

Skal klassen af verdens største udbyttere nu lige pludselig til at være solidarisk? Hvad der til gengæld ikke er overraskende er, at det har fået den amerikanske højrefløj til at stejle gevaldigt.

Denne gruppe af super-rige amerikanere betaler i dag omtrent 15 pct. skat. Væsentligt mindre end den gennemsnitlige amerikanske arbejder, som betaler i omegnen af 35-40 pct. Grunden herfor er en række smuthuller og fradragsordninger, som bl.a. blev indført under Bush.

Et af hovedargumenterne for den lave skat, er at man mener, at høje skatter vil få millionærerne til at flygte ud at USA, men selvfølgelig også fordi politikerne er i lommen på denne rigeste klasse.

De glemmer dog, at den amerikanske topskat har været oppe på 70 pct. i 70erne og endda på 94 pct. under krigen. Her flygtede millionærerne ikke, men tjente styrtende med penge. Dette kunne bl.a. gøres ved krigs- og våbenøkonomi samt andre, dengang stadig lukrative markeder.

Man kan således godt argumentere for, at forhøjelse af topskatten i USA er både mulig og retfærdig, men en højere topskat vil ingenlunde løse USA’s problemer på sigt.

Der er noget galt med den der kapitalisme

Den amerikanske økonomi er hårdt presset, fordi den kapitalistiske model støder imod sine grænser. Kriserne bliver hyppigere og værre og opsvingene bliver kortere og mindre. Uendelig vækst er en fysisk umulighed, og det kan højere skat for de ultra rige ikke ændre på.

De tror på, at de ved dette lille offer, kan opretholde deres position som ultimative profitmagere. Politikerne tror derimod på, at hvis der skabes forbrug, om det er offentligt eller privat, vil det skabe vækst og få økonomien op at køre igen.

Muligvis kan det lade sig gøre, men den denne krise er værre end den sidste, og den sidste ligger ikke længere tilbage end 2008. Den næste krise vil utvivlsomt komme, simpelthen fordi kapitalismen forudsætter vækst.

Der er grænser for hvad jorden kan give af ressourcer, og hvad arbejdere vil finde sig i. Nogen vil mene, bl.a undertegnede, at denne grænse er nået. Hr. Buffets forslag er derfor al ære værd, det redder dog ikke kapitalismen.

Se også:
SAA 313: Søndag den 9. oktober: Stemningsrapport fra Wall St
SAA 313: Occupy Wall Street

Flere artikler fra nr. 313

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand - USA

Se flere artikler af forfatter:
Robert Lange

Siden er vist 4826 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside