Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 313 – 14. oktober 2011 – side 11

Optrapning af konflikten i Yemen

Rasmus Holmegaard

Den 30. september blev den islamistiske leder Anwar al Awlaki dræbt under et angreb fra et amerikansk dronefly.

Den amerikanske præsident Barak Obama udtalte efterfølgende, at dette var ”et stort anslag” mod terrorisme i området, men attentatet vil højest sandsynlig øge rekrutteringen til de islamiske grupper og episoden kan ende med yderligere at destabilisere situationen i Yemen, der allerede står på renden af en borgerkrig.

Situationen er i den grad tilspidset for landets diktator Ali Abdullah Saleh, der siden den folkelige opstand brød ud i starten af 2011, desperat har forsøgt at klynge sig magten. Udover de folkelige protester presses Saleh også af islamiske oprørsgrupper og en separatistbevægelse i den sydlige del af landet.

Diktatoren var pr. 23. september tilbage i landet, siden han forlod Yemen i starten af juni, efter at præsidentpaladset var blevet ramt af flere bombesprængninger. Officielt rejste Saleh til Saudi Arabien for at modtage behandling for skader, som han havde pådraget sig i forbindelse med attentatet.

Ikke desto mindre blev hans afgang fejret som en sejr for den prodemokratiske bevægelse og flere tusinde samledes på Universitetspladsen i hovedstaden Sana’a, der efter opstandens start i februar er blevet omdøbt til Forandringspladsen. Folk råbte slagord som ”Folket har væltet regimet”.

Siden Salehs tilbagevenden har protesterne mod ham og regimet fortsat med umindsket styrke. D. 7. oktober var mere end tre millioner på gaden i en ny bølge af demonstrationer mod regeringen, 800.000 alene i Sana’a.

Som i andre lande, der den seneste tid har oplevet store protestbevægelser, spiller ungdomsbevægelserne og de studerende i Yemen en stor rolle i mobiliseringen af demonstrationerne – og i store perioder har man holdt universitetet i Sana’s besat.

Også strejkebevægelsen har spillet en stor rolle, specielt i den første del af opstanden, men er siden ebbet ud, da mange arbejdspladser simpelthen er lukket på grund af manglende forsyninger og mangel på elektricitet.

Sideløbende med de folkelige protester har der været kampe mellem forskellige stammeforbund og tropper loyale overfor regimet.

23. maj kom det til kampe i selve Sana’s, hvilket blev mødt med stor bekymring fra ledere i vesten, der længe har støttet Salehs regime, der har været en vigtig samarbejdspartner grundet sin tætte beliggenhed til de arabiske oliefelter, hvor Yemens store havnebyer er et centralt led i forsyningen af olie til verdensmarkedet.

De internationale fordømmelser af volden i Yemen, der indtil videre har kostet op mod 1800 demonstranter livet er da også til overse, og inden for den sidste tid har USA intensiveret sine angreb i området med ubemandede dronefly, med henvisning til ”kampen mod terror”.

Det er således ikke mod verdens magthavere, at befolkning i Yemen skal kigge i håbet om støtte til at vælte deres diktator, men mod de folkelige protester, der efterhånden er ved at brede sig til flere og flere lande.

Kun hvis de kan forsættes, udvides, fordybes og politiseres, er der håb for at skabe reel international solidaritet med kæmpende folk verden over.

Se også:
SAA 313: Syrien – angreb på desertører
SAA 313: Anmeldelse: "Walk in Cairo": Gå dig nærmere revolutionen

Flere artikler fra nr. 313

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Yemen

Se flere artikler af forfatter:
Rasmus Holmegaard

Siden er vist 2109 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside