Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 316 – 13. januar 2012 – side 16

Grækerne strejker mod ubetalte lønninger

Panos Garganas

Arbejdere i hele Grækenlands Attika-region planlægger at gå i strejke tirsdag den 17. januar i solidaritet med tre strejker.

Den vigtigste af de tre er stålarbejdere, der har været i strejke i mere end to måneder. Attika-området omfatter byerne Athen og Piræus.

Den regionale strejke 17. januar er blevet organiseret af Elefsina faglige center, der dækker arbejderne i den private sektor og de industrielle dele af den offentlige sektor. Græske fagforeninger er organiseret i nationale forbund og i lokale centre (svarer nogenlunde til LO-regioner; red.).

Elefsina organiserede en lignende strejke i regionen 13. december sidste år. Det var den største i regionen siden 1970’erne.

Den anden af de tre strejker handler om ubetalte lønninger på Eleftherotypia, et af Grækenlands største venstrefløjs-dagblade.

Ejerne af avisen, som stort set svarer til The Guardian (i Danmark: Information; red.), har indgivet begæring om betalingsstandsning.

Arbejderkontrol

Journalister, typografer og teknikere har alle tilsluttet sig aktionen og besat avisens kontorer.
De strejkende beslutter senere i denne uge, om de selv vil begynde at udgive avisen. En mindre finansiel avis, Investorens Verden, er allerede begyndt at gøre det samme.

Den tredje strejke er på Alter, en tv-station. Arbejderne strejker og besætter – igen mod ubetalte lønninger.

Da strejken begyndte, udsendte arbejdere en skriftlig erklæring på skærmen, som forklarede, hvorfor de var gået i strejke.

De begyndte herefter at sende de solidaritets-udtalelser, de havde modtaget, og deres egen solidaritets-udtalelser til andre strejker.

Dette er nu blevet optrappet til, at de sender video om deres faglige aktioner. Dette er små, men vigtige skridt i retning af arbejder-kontrol.

De tre strejker er vigtige på grund af den store solidaritet de har skabt, sammen med skift i retning af arbejder-kontrol.

Den enorme solidaritets-bølge har især været med stålarbejderne. De var i strejke hen over juleferien.

Stålværket har sin egen venstreorienterede fagforening, der er tilknyttet en faglig hovedorganisation, der ledes af Kommunistpartiet.

Fagforeningen ledelse støtter strejken, men de menige medlemmer er meget involveret i at køre strejken fra dag til dag. De holder regelmæssige massemøder.

De organiserer grupper til at koordinere solidaritet og distribuere den mad, der er blevet doneret. De organiserer arbejdere til at tage ud til andre arbejdspladser og bygge op til strejken 17. januar.

Fagforeningslederne støtter op om strejken, men de er bekymrede over udsigten til at miste kontrollen til de menige.

Imens fortsætter en massiv bølge af fyringer i både den offentlige og den private sektor. Europæiske statsledere kræver, at den græske regering gennemfører yderligere nedskæringer.
Mange offentligt ansatte har allerede mistet 25 procent af deres indkomst. Private arbejdsgivere presser nu på for at gennemføre lignende nedskæringer i lønnen.

Dette er ikke kun på grund af landets gældskrise. Arbejdsgiverne bruger krisen som en undskyldning for at lancere en arbejdsgiver-offensiv.

Grækenlands nye regering er under pres for at lovgive om, at den private sektors lønninger skal beskæres.

Fagforeningerne har endnu ikke annonceret yderligere strejker. Men med alt det, der foregår, er det sandsynligt med en generalstrejke ikke længe efter 17. januar.

Panos Garganos rapporterer fra Athen

Kæmper for at overleve under krisen

Situationen fortsætter med at blive værre i Grækenland. Kirker rapporterer en kraftig stigning i folk, der spiser i folkekøkkener.

Der er rapporter om børn, der besvimer af sult i skolen, fordi deres familier ikke har råd til at give dem mad.

Recessionen i Grækenland er på vej ind i sit fjerde år. Omkring 750.000 arbejdere er arbejdsløse ifølge de officielle tal.

Fagforeningerne siger, at det reelle tal allerede er over en million – og det tal vil formentlig stige med yderligere 200.000 i år.

Flere artikler fra nr. 316

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Panos Garganas

Siden er vist 1782 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside