Socialistisk Arbejderavis
Nr. 323 – 27. september 2012 – side 13
Boganmeldelse
Preben Wilhjelm: “Krisen og den udeblevne systemkritik”
Sebastian Skjønberg Andersen
“...det er meningsløst at bebrejde en haj, at den opfører sig som en haj og ikke som en dresseret delfin!”
At økonomiske kriser er en torn i øjet på kapitalismen, kan de fleste blive enige om. Men hvordan skal vi forholde os til disse kriser? VS legenden, Preben Wilhjelm, skyder med skarpt efter den almene politiske opfattelse om, at økonomiske kriser bare falder ned fra himlen.
I sin pamflet “Krisen og den udeblevne systemkritik” uddyber og kommenterer Preben Wilhjem både de økonomiske og politiske kriser.
Det er tydeligt, at der over en årrække har været en politisk højredrejning i dansk politik. Centrum-venstre har byttet keynesianisme ud med nyliberalisme, samtidigt med den parlamentariske venstrefløj har byttet marxisme ud med keynesianisme.
Det betyder i realiteten, at der ikke er reel systemkritik tilbage. Kritikken er ikke af det kapitalistiske system, men af de grådigste kapitalister på samfundets top. “... det er meningsløst at bebrejde en haj, at den opfører sig som en haj og ikke som en dresseret delfin” indleder Preben Wilhjelm.
Kapitalismen afskaffer ikke sig selv
I kapitlet “Har Marx et budskab til hvor tid?” gennemgår Preben Wilhjelm sin forståelse af den marxistiske teori. Han taler direkte imod marxistisk økonomisk politik, i sin analyse af “profitratens tendens til fald”.
Hans kritik er dog baseret på en fejlfortolkning. Han skriver: “Over tid ville afkastet af kapitalen, profitraten, nødvendigvis falde, til sidst nærme sig nul, og dermed fjerne selve grundlaget for kapitalismen. En bedre profeti kunne man ikke ønske sig”.
Problemet med denne fortolkning er, at profitratens tendens til fald ikke leder til kapitalismens sammenbrud, men i stedet føre til uundgåelige kriser indenfor kapitalismen. Man skal trods alt bide mærke i ordet ”tendens”. Profitraten kan godt vokse, hvis visse faktorer er indfriet.
Det har aldrig været en marxistisk forståelse, at blot man venter, så afskaffer kapitalismen sig selv. Det er befolkningningerne- og arbejderklassens værk, at afskaffe kapitalismen.
Jordnære analyser
På trods af de kontroverser omkring marxistisk teori, har denne pamflet utroligt meget at byde på. Preben Wilhjelm er skarp i sin kritik af de politiske myter og løgne, som vores system er fyldt med.
Jeg var især glad for afsnittene, der omhandler henholdsvis finanspagten og den offentlige sektor. Om finanspagten formår han at skære ind til benet og forklare bagsiderne, som politikerene ikke fortæller om.
Han skriver bl.a.: “Det påfaldende ved EU’s Stabilitetspagt og nu Finanspagten er, at den kun tager sigte på finanspolitisk ’stabilitet’, ikke den nok så vigtige sociale stabilitet.”
Som udgangspunkt formår Preben Wilhjelm at simplificere meget komplekse emner, så de er til at forstå for almene læsere.
Selvom jeg ikke er enig i alle hans analyser, er denne pamflet dog et vigtigt skridt på vejen til at diskutere reel systemkritik. Pamfletten er omkring tyve normalsider lang og kan hentes på Informations hjemmeside eller læses på modkraft.dk gratis.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe