Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 336 – 21. februar 2014 – side 14

Pete Seeger 1919-2014

Et langt og vigtigt liv er slut

Freddie Nielsen

Den 27. januar døde den amerikanske protest-, folkesanger og kommunist, Pete Seeger, 94 år gammel.

For mange unge siger navnet måske ikke så meget, men i hvert fald for os, der har gjort 70’ernes venstrefløj med (og også tidligere for den sags skyld), siger navnet en hel del.

Og så er det måske alligevel ikke kun os gamle, Seeger siger noget, han levede ikke bare et langt liv, men også et aktivt liv. Ved Obamas indsættelse som præsident i 2009, sang han sammen med Bruce Springsteen “This land is your land”, skrevet af hans gamle kammerat Woody Guthrie.

I 60’erne var det ikke mindst sange som “We shall overcome”, som borgerrettighedsbevægelsen i USA tog til sig, og “Where have all the flowers gone”, som Vietnambevægelsen brugte, der blev forbundet med Pete Seeger, men også sange som “If I had a hammer” og “Turn, turn, turn” fik stor udbredelse.

Men historien om Pete Seeger går meget længere tilbage – tilbage til slutningen af 30erne, hvor han oplevede væksten i den faglige kamp, og ikke mindst hvordan det etablerede amerikanske samfund brugte alle midler, til at bekæmpe aktive fagforeninger. (Hvis man er særlig interesseret i denne periode i amerikansk arbejderhistorie, kan John Newsinger: Fighting back, Bookmarks 2012, absolut anbefales.)

Det var her han mødte Woody Guthrie, og blev medlem af kommunistpartiet. De dannede The Almanac Singers, sammen med to andre. En gruppe der var viet til at synge fagforenings- og kampsange, til antiracisme og antikrig – sange for arbejdere i kamp, for fagforeningsforsamlinger og for politiske møder.

De var dog også et element i folkefronten, og fulgte med i de mange pludselige skift som kom fra Komintern, men mange af deres sange og musik overlever alligevel.

Fagforeningssange

De militante arbejdersange er måske nok det vigtigste – og desværre også de mest glemte i dag. En sang som de populariserede var “Solidarity forever”. En fagforeningssang skabt til woblierne i 1914.

When the union’s inspiration through the workers’ blood shall run,
There can be no power greater anywhere beneath the sun;
Yet what force on earth is weaker than the feeble strenght of one,
But the union makes us strong.

Solidarity forever,
Solidarity forever,
Solidarity forever,
For the union makes us strong.

Sådan lyder første vers og omkvædet i en meget stærk sang, der kan leve den dag i dag. En anden af de stærke fagforeningssange er “Union maid”, som Woody Guthrie skrev til en strejke i 1940.

There once was a union maid, she never was afraid
Of goons and ginks and company finks and the
Deputy sheriff who made the raid.
She went to the union hall when a meeting it was called,
And when the Legion boys come ’round
She always stood her ground.

Oh,you can’t scare me, I’m sticking to the union,
I’m sticking to the union, I’m sticking to the union
Oh, you can’t scare me, I’m sticking to the union,
I’m sticking to the nion ’til the day I die.

Forhåbentlig går vi tider i møder, hvor der vil komme nye folk der kan løfte den arv.

Sortlistet

I 50’erne blev Pete Seeger, som så mange venstreorienterede fagforeningsfolk og kulturpersonligheder, selvfølgelig udsat for senator McCarthy’s heksejagt. Han blev indkaldt, men nægtede at tale til dem, dog forsøgte han at synge i stedet, hvilket betød at han helt frem i 60’erne havde en dom for foragt for retten hængende over hovedet.

I samme periode var han også mere eller mindre sortlistet på de store radiostationer. Men folkbandet The Weavers, som han var med til at danne i slutningen af 40’erne var dog med til at fastholde traditionerne, og havde sammen med Seeger selv en enorm indflydelse på folkemusikkens revival fra slutningen af 50’erne og videre frem.

Indflydelsen har en bredde fra Joan Baez og Bob Dylan i den ene ende, til Bruce Springsteen og Tom Morello i den anden.

En legende er gået bort, men ånden skulle gerne kunne leve videre. Hvis du ikke kender sangeren og sangene, så er mulighederne der stadig – udnyt dem.

Flere artikler fra nr. 336

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Politisk biografi

Se flere artikler af forfatter:
Freddie Nielsen

Siden er vist 2826 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside