Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 337 – 1. april 2014 – side 8

Anmeldelse af filmen “The Square”

“Vores største sejr er, at børn nu leger revolution i frikvartererne”

Anne A. Lange

The Square fortæller om livet under den egyptiske revolution, som det var for en flok revolutionære i Cairo i perioden fra Mubaraks fald i 2011 til Morsis fald i 2013.

The Square – Netflix-plakat

De har mødt hinanden på Tahrir-pladsen, som er filmens symbolske centrum og omdrejningspunkt.

På trods af politiske og strategiske uenigheder er de venner, der kæmper og diskuterer sammen, mens de hele tiden vender tilbage til Tahrir for at vælte den ene magtfulde regering efter den anden.

Sammen med de revolutionære bliver vi revet ud i gadens tumult midt i demonstrationer og gadekampe. Men selv om vi får store panoreringer over pladsen, vender filmen hele tiden tilbage til vore fortællere og kommer helt tæt på, med intime nærbilleder i hovedpersonernes hjem, under teltduge eller på cafeer.

Disse skift understøtter så fantastisk godt filmens argument om, at massen udgøres af individer. Det er mennesker, der skaber revolutionen, med al deres tvivl og frygt, mod og håb. Som Ahmed Hassan siger: “Vi mangler ikke en leder. Alle, der har været på Tahrir-pladsen, er ledere.”

Magdy

Tvivlen ses mest tydeligt hos Magdy Ashour, der er medlem af Det Muslimske Broderskab. Han har siddet i fængsel og er blevet tortureret under Mubarak. “Man var bange for at drømme noget forkert af frygt for straffen.”

Han er hele tiden splittet mellem Broderskabet og Pladsen. “Hvis jeg havde et alternativ, ville jeg ikke have Morsi,” siger han. Efter Morsis fald bliver han igen fængslet af militæret.

The Square giver ikke noget indtryk af kampene i resten af Egypten. Alligevel er der meget at lære fra filmen.

Ahmed Hassan forklarer, hvor vigtig organisering inden revolutionen er, da han, efter Broderskabets forræderi, køligt konstaterer, at de er bedst organiseret; derfor vinder de.

Men det gennemgående tema er, at for at få reel forandring, er det ikke nok at udskifte toppen af kransekagen. Derfor er det evigt tilbagevendende kampråb: Folket kræver regimets fald.

Filmen understreger, at revolution ikke finder sted fra den ene dag til den anden, men er en proces, der bølger frem og tilbage mellem revolution og blodig kontrarevolution.

Men mest af alt er The Square en inspiration for revolutionære og viser, at en anden verden er mulig.

Udkom i 2013

Originaltitel: Al Midan

Instrueret af Jehane Noujaim

Blev i år nomineret til en Oscar for bedste dokumentarfilm.

Filmen kan ses på Netflix

Se også:
SAA 337: Egyptens arbejdere trodser militærdiktaturet

Flere artikler fra nr. 337

Flere numre fra 2014

Se flere artikler af forfatter:
Anne A. Lange

Siden er vist 1959 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside