Socialistisk Arbejderavis
Nr. 345 – 1. juni 2015 – side 10
Skraldestrejken i København
LG Hansen
De københavnske skraldemænd strejkede fra 15. til 29. april.
For 5 år siden udliciterede Københavns Kommune arbejdet med afhentning af skrald til private virksomheder.
Hver gang kontrakten udløber, bliver opgaven udbudt, så Københavns Kommune kan få opgaven løst billigst muligt.
Men det betyder større job-usikkerhed hos skraldemændene.
Otte skulle fyres
Under sidste udbudsrunde i foråret valgte kommunen at lade City Renovation stå for arbejdet på Østerbro og Nørrebro. Da City Renovation udleverede deres plan til skraldemændene, fremgik det, at otte medarbejdere ville blive overflødige.
Under de første forhandlinger valgte City Renovation dog at sænke tallet til fire. Da disse fire kammeraters arbejdssituation stadig var usikker, valgte skraldemændene at fortsætte strejken.
City Renovation udsendte 27. april en pressemeddelelse, hvor de flere gange opremsede skraldemændenes arbejdstider og løn som argument for, at de havde det for godt til, at de behøvede at strejke.
Faglig sekretær i 3F, John Ø. Pedersen, kommenterede: “Firmaet forsøger at udstille skraldemændene i København som forkælede snotunger.”
City Renovation skrev også, at skraldemændene strejker fordi de er blevet lovet arbejde i deres egen afdeling af kommunen. City Renovation mener ikke, kommunen har gjort et sådant løfte klart i deres udbudsgrundlag.
Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Ø) siger om kommunens rolle: “Vi kan kun opstille betingelser til en virksomhedsoverdragelse, ikke hvordan en privat virksomhed senere vil håndtere opgaven med at lede og fordele arbejdet.”
Han siger også: “Stod det til mig, var affaldshåndteringen stadig en kommunal opgave.”
Problemet udsat
Natten til den 29. april blev problemet så udsat i 3 måneder.
M-Larsen City, der havde stået for arbejdet indtil da, vil fortsætte i de næste 3 måneder, mens 3F, kommunen og City Renovation prøver at finde en løsning.
I forhandlingerne henviser både 3F og City Renovation til aftalen med kommunen, som selv udtrykker, at de kun kan stille krav i overdragelses-fasen.
HCS-ejet
City Renovation er ejet af HCS. “HCS har et blandet ry i branchen,” skrev forvaltningen, inden kommunen første gang gav dem licitationen.
Det blakkede ry skyldes tillidsmandsfyringer, et løsagtigt forhold til arbejdsmiljøet osv. Det udløste 5 strejker alene i 2009. Den sidste af dem varede 3 uger og endte med, at 50 skraldemænd blev fyret.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe