Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 346 – 25. juli 2015 (Kun online)

Tyskland

‘Partnerskabet’, der holder arbejdernes kamp tilbage, begynder at falde fra hinanden

Christine Buchholz

Christine Buchholz, parlamentsmedlem for det tyske venstreparti Die Linke, siger, at opposition mod nedskæringer vokser på Angela Merkels hjemmebane.

Strejkende offentligt ansatte demonstrerer i Frankfurt

Strejkende offentligt ansatte i Frankfurt i maj.
(Foto: Jonas Priester på Flickr)

Nej’et til nedskæringer ved folkeafstemningen i Grækenland sendte chokbølger gennem de herskende klasser over hele Europa.

Det kunne ses på ansigterne af den tyske kansler Angela Merkel, finansminister Wolfgang Schäuble og EU-parlamentets formand Martin Schulz.

De har presset Grækenland til nedskæringer og elendighed.

Tysklands regering øger presset på Grækenland – og en ond mediekampagne giver grækerne skylden for at spilde tyske skatteyderes penge.

Vi havde en fantastisk Blockupy-demonstration med 25.000 mennesker uden for Den Europæiske Centralbank (ECB) i marts.

Men modstanden mod nedskæringspolitikken er alt for svag i Tyskland. Og en del af problemet ligger hos det socialdemokratiske SDP, der deltager i det anti-græske kor.

Dets leder, Sigmar Gabriel, er økonomiminister i en bred koalition med Merkels konservative.

Han forsøger i øjeblikket at få fagforbund til at indgå en ny aftale med arbejdsgiverne om at styrke Tysklands position på verdensmarkedet.

Dette “sociale partnerskab” mellem fagforeninger, arbejdsgivere og regeringen er, hvad den tyske kapitalisme angiveligt er bygget på.

Men mens tysk kapital er i en relativt stærk position, bygger det på et svagt fundament.

Strejker

Og arbejderkampe er brudt ud i de sektorer – især den offentlige sektor – der står over for nedskæringer og dårligere arbejdsforhold. Antallet af strejker i første halvdel af 2015 var tre gange så højt som i hele 2014.

Alt dette blev udløst af lokomotivførere og konduktører, der gik i offensiven med en vellykket strejke i maj. Denne magtfulde gruppe på kun 34.000 arbejdere satte jernbanerne i stå – og vurderes at have kostet arbejdsgiverne 700 millioner kroner om ugen.

Konflikten om løn og arbejdsvilkår peger på bredere spørgsmål. Deutsche Bahn, det statsejede jernbaneselskab, er ved at blive forberedt til privatisering. Dette har ført til angreb på arbejderne, da jernbane-cheferne forsøger at reducere omkostningerne.

Arbejdernes lønninger er blevet holdt nede i de sidste ti år. Der har også været alvorlige angreb på velfærd og pensionsalderen. Arbejdsmarkedsreformer betyder, at én ud af tre arbejdere nu er i usikre job.

Dette har lagt pres på det “sociale partnerskab” – og ikke kun for lokomotivførerne.

Arbejdere på Berlin største hospital, Charite, strejkede i to dage i maj med krav om flere medarbejdere pr. patient. Det betyder, at den industrielle uro kan åbne politiske spørgsmål om sundhedsvæsenet og uddannelse.

Sidste måned strejkede 31.000 postarbejdere mod angreb i forbindelse med privatiseringsbølgen.

Strejkerne finder sted blandt godt organiserede arbejdergrupper, og hvis de vinder indrømmelser, kan det give dem selvtillid. Men fagbureaukratiet kan stadig lave en aftale med bosserne.

Det var, hvad der skete for postarbejderne.

Vi har problemer med at udvikle den bredere kamp og solidaritet med arbejdere på tværs af Europa.

Vi har brug for seriøse sejre, for at dette kan sprede sig til bredere dele af arbejderklassen. For os betyder det, at vi fortsætter med at bygge videre på strejkerne – og udfordrer Socialdemokraternes hegemoni i fagforeningerne.

Det betyder også at praktisere aktiv solidaritet. Jeg mødte Piræus-havnearbejderes fagforening i Grækenland, og de fortalte mig, at de ville mobilisere imod ethvert nyt memorandum.

En af fagforeningsfolkene dér sagde, at hun havde været i Hamburg, hvor havnearbejdere står over for de samme trusler om privatisering som i Piræus.

Vi kan bygge videre på dette for at vise, at der er et venstreorienteret svar i Europa.


Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2463, 21. juli 2015.

Flere artikler fra nr. 346

Flere numre fra 2015

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand - Tyskland

Se flere artikler af forfatter:
Christine Buchholz

Siden er vist 2343 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside