Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 351 – 29. marts 2016 – side 12

Kampen om de elektroniske bagdøre

Jens Andersen

Socialistisk Arbejderavis har talt med Peter Kofod, som er aktivist i kampen mod elektronisk overvågning.

Memory-stick

Siden 2001 har vestlige stater gennem forskellige anti-terrorpakker øget overvågningen af befolkningen i en hidtil uhørt grad. Hvor omfattende er overvågningen af os i dag?

Peter Kofod: Så godt som total. Vi ved fra Snowden-dokumenter, at tilgangen er “Collect It All”, hvilket vil sige, at målet er at eliminere alt privatliv mellem mennesker, der benytter sig af elektronisk kommunikation, globalt.

Det betyder ikke, at der sidder en fyr med hovedtelefoner og lytter til alle telefonsamtaler eller læser alle e-mails, men det betyder, at alt hvad privatpersoner foretager sig bliver registreret, logget, analyseret, gemt.

Det vi har bygget op i den “frie, demokratiske” verden, er en 100% totalitær maskine, som bare venter på, at nøglen bliver drejet – så er det game over for frihedsrettigheder, demokrati og alt det, vi lader som om, vi står for som samfund.

Windows-computere har en indbygget bagdør, som det amerikanske sikkerhedsvæsen NSA kan kigge ind ad, og FBI kræver nu, at Apple indbygger noget tilsvarende. Hvad er dit syn på kampen mellem FBI og Apple?

Peter: Den kamp er ekstremt principiel. Det FBI kræver er, at Apple saboterer deres egne produkters sikkerhed. Hvis man kan tvinge Apple til den slags, er der ikke meget håb for at andre/mindre firmaer vil kunne stå imod i fremtiden.
Det er ikke nyt at Apple, Microsoft osv. bliver forsøgt presset/bestukket/truet til at deltage i overvågningen – men det er første gang, at én af dem seriøst stritter imod.

Hvad kan man selv gøre for at sikre sig lidt privatliv?

Peter: Det er absurd, at det er kommet så vidt. Men sandheden er, at med mindre man vil løbe ud i skoven og leve som eneboer, er den eneste måde, man kan tilkæmpe sig lidt privatliv, ved at lære at bruge krypteringsværktøjer.

Det er naturligvis skidt. Men det gode er, at de i de senere år er blevet uendeligt meget nemmere at lære den slags. Et godt sted at starte er, at installere “Signal” på sin smartphone, så man kan sende SMS’er og ringe, uden at storebror kigger med.

www.cryptoguide.dk kan man – ganske gratis – gå skridtene videre og lære sig selv at kryptere e-mails, filer, chats – og lære at surfe anonymt på nettet.

Individuelle løsninger kan vel kun i begrænset omfang dæmme op for overvågningen, men er der overhovedet mulighed for fælles kamp?

Peter: Præcis. Selv at beskytte sig er en slags selvforsvar, som er strengt nødvendig, fordi tingene er som de er. Der skal fælles kamp til, for at få kastet grus i maskineriet.

Det vil naturligvis sige at få valgt (og fravalgt!) nogle politikere, at få gennemført nogle lovændringer (det er for eksempel absurd at grundlovens privatlivsbeskyttelse ikke gælder på internettet).

Men løsningen er i sidste ende teknisk: Udviklingen efter Snowden har vist, at når forbrugere KRÆVER, at firmaer tager problematikken alvorligt, kan tingene gå ret hurtigt. For at tage Apple igen: de er gået fra at være en villig partner i NSA-overvågningen, til at sætte stort set alt ind på at bekæmpe den.

Flere artikler fra nr. 351

Flere numre fra 2016

Se flere artikler af forfatter:
Jens Andersen

Siden er vist 1625 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside