Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 353 – 19. august 2016 – side 14

Kapitalismens klima

Jens Andersen

Kapitalismens produktionsmåde har skabt sin egen geologiske epoke i løbet af de sidste 60 år.

Op gennem 1980’erne blev et stigende antal videnskabsfolk bekymrede for, at menneskeheden ikke kun skadede lokale miljøer og økosystemer, men også var begyndt at skade miljøet på et verdensomspændende plan.

Denne bekymring førte til det største og mest komplekse videnskabelige internationale samarbejde nogensinde; Det Internationale Geofysiske-Biofysiske Program, som involverede tusindvis af videnskabsfolk fra 1990 til 2015.

Et af de vigtigste resultater af programmet har været en mere nuanceret forståelse af den globale kulstof-cyklus og dens relation til klimaforandringer. Allerede i 1960’erne vidste man, at CO2-indholdet i atmosfæren var stigende, men man vidste ikke, om dette var almindeligt, og hvad effekterne af det var.

Kuldioxid i atmosfæren regulerer, hvor meget sollys, der trænger igennem og opvarmer kloden, og hvor meget af varmen, der forsvinder tilbage i rummet. Alt for meget kuldioxid ville gøre jorden for varm til, at liv kunne eksistere, ligesom Venus. For lidt kuldioxid ville gøre den for kold, ligesom Mars.

Over 400 ppm (parts per million) og stigende...

I dag ved vi, at CO2-indholdet gennem mindst de sidste 800.000 år har holdt sig indenfor et strengt afgrænset interval: aldrig under 180 ppm i kolde tider og aldrig over 300 ppm i varme tider. I dag er CO2-indholdet over 400 ppm og stiger stadig voldsomt. Dette er et direkte resultat af afbrændingen af fossile brændstoffer.

Geologer opdeler jordens historie i forskellige epoker. Den pleistocæne epoke, som var karakteriseret ved istider, startede for 2,5 mio. år siden. For 11.000 år siden blev den erstattet af den holocæne epoke, hvor klimaet var varmere og mere stabilt. Atmosfærekemiker og nobelprisvinder P.J. Crutzen introducerede i år 2000 begrebet ’antropocæn’, som betyder ’menneskets tidsalder’. Begrebet er en understregelse af, hvor store ændringer i klimaet mennesket forårsager.

Først tænkte forskerne det antropocæne som én samlet udvikling siden industrialiseringens start i 1750, hvor man begyndte at afbrænde kul, gas og olie. Den nye forskning viser dog at CO2-udledningen eksploderede omkring 1950, og er blevet ved med at vokse hurtigere og hurtigere lige siden.

Ian Angus har skrevet bogen “Facing the Anthropocene: Fossil Capitalism and the Crisis of the Earth System”. Han har undersøgt udviklingen inden for produktion og forbrug af fossile brændstoffer, udbredelsen af biler i Vesten, industrialisering af landbruget, virksomhedsmæssig koncentration og udvikling af monopoler.

Det, han kom frem til, var, at 2. verdenskrig accelererede udviklingen inden for alle disse områder, og at kombinationen af disse har betydet en stadig accelererende udvikling lige siden. Den accelererende udvikling er ikke kun inden for CO2-udledningen, men også inden for udryddelse af arter, ødelæggelse af ozonlaget og fældning af skovområder.

Socialistisk revolution

Faren ved udviklingen er, at vi kan forudsige, at der vil komme en eller anden konsekvens, men at vi ikke kan forudsige, hvad den vil være eller hvor hurtigt, den vil komme. Tidligere troede man, at klimaforandringer skete meget langsomt, over årtusinder, men nyere forskning har vist, at det oftest er sket langt hurtigere. I løbet af få år eller årtier.

Grunden til, at der ikke bliver gjort noget ved det er, at de fossile brændstoffer er så indgroet en del af kapitalismen, at det kun er på et teoretisk plan, man kan forestille sig en kapitalisme uden fossil afbrænding.

Under kapitalismen rammer klimaforandringer skævt, og fattige vil blive ramt langt værre end rige, da en lille bonde eksempelvis vil blive ramt langt hårdere af en oversvømmelse i hans område end et multinationalt selskab, som bare kan kradse deres profit ind fra et andet område.

Derfor bliver klimaproblemet endnu et argument for socialistisk revolution, men det er ikke nok at vente på, at det sker. Vi er nødt til at kæmpe for alle fremskridt, vi overhovedet kan få igennem under kapitalismen.

Flere artikler fra nr. 353

Flere numre fra 2016

Se flere artikler af forfatter:
Jens Andersen

Siden er vist 1468 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside