Socialistisk Arbejderavis
Nr. 354 – 7. oktober 2016 (Kun online)
Interview
De strejkende tømrere på Axel Towers
Charlie Lywood
Jeg finder frem til lokalet, som sympatisører af de fritstillede tømrere fra Axel Towers har stillet til rådighed, og hvor al aktivitet og organisering af konflikten finder sted.
Det er ikke mere end fem minutters gåtur fra arnestedet, Axel Towers, hvor man holder vagt for at forhindre skruebrækkere i at komme ind på byggepladsen.
Jeg skal mødes med talsmanden Julius Gudmundsson, men da jeg nærmer mig lokalet, møder jeg fire svende, som fortæller, han er gået over til Axel Towers for at få et interview med TV2 Lorry.
Det summer af aktivitet. Inde i lokalet bliver jeg modtaget med åbne arme. Der er ikke så mange flyers og klistermærker tilbage, jeg kan få med til mødet i Internationale Socialister samme dag, men så går man bare straks i gang med at trykke på kopimaskinen.
På væggen hænger vagtplanen og oplysninger om møder og aftale som de knapt 40 svende skal honorere. Her er førerbunkeren.
Julius Gudmundsson er talsmand for de strejkende tømrere.
DEKO truer
Tilbage fra pladsen fortæller Julius om de ni måneder, som er gået, siden man indledte lønforhandling med DEKO, der er underentreprenør på tømrerarbejdet på Axel Towers. Stridskernen er “ikke opmålt” arbejde, som skal timelønnes og ikke akkordsættes.
DEKO trækker forhandlingen ud, og når der endelig forhandles, tilbyder de en uanstændige løsning. Det vægrer sjakket sig ved, men DEKO giver sig ikke og truer med at hente udenlandsk arbejdskraft, hvis ikke de makker ret.
DEKO nægter efterfølgende at have truet, men som Julius siger: “Det er der mange, som kan bevidne, at de gjorde.”
Strejker, men bliver på pladsen
Denne provokation fra DEKO’s side fik svendene til at nedlægge arbejdet. Men de forlod ikke arbejdspladsen.
De blev der alle strejkedage. Ikke en besættelse, da det var arbejdstid, men en måde at sikre, at DEKO ikke gjorde alvor af deres trussel og ”for at fastholde vores sammenhold”.
Ledelsen nægtede at forhandle imens der pågik arbejdsnedlæggelser. Så gik man i arbejde igen og forhandlingerne genoptages. Men firmaet “kom med en endnu dårligere løsning, og da vi atter nedlagde arbejdet, blev vi slæbt i arbejdsretten og til sidst fristillet den 1. oktober.”
Hvorfor tror Julius, at firmaet køre så hårdt på?
“Jeg tror at de fik en del af entreprisen for billigt og forsøger at tørre regningen af på os,” siger Julius.
Principiel strejke
“Vi har hele tiden haft en fornemmelse af, at denne sag var af principiel karakter,” fortæller Julius.
“Hvis man behandler folk på denne måde og truer med at erstatte os med udenlandsk arbejdskraft, hvor er vi så henne? Vi opfatter, at vi slås for alle i branchen.”
“Og da vi blev fritstillet, væltede det ind med sympatierklæringer og penge, så vi kunne betale boderne fra Arbejdsretten. Det gav os ekstra moral og betød, at vi kunne stå imod arbejdsgiverne.”
Aktiv strejke
Jeg spørger ind til hvordan, de er organiseret internt? Julius fortæller, at 80 pct. af svendene er aktive hele dagen på forskellige måder.
“Vi har nedsat en pressegruppe, en trykkegruppe og en rejsegruppe, som har besøgt DEKO og andre arbejdspladser i Jylland. Her fik vi overvældende opbakning, ligesom vi har fået blandt resten af dem, som arbejder på Axel Towers. Vi har et fællesmøde hver dag, som tager stilling til alt.”
Man kan tydeligt se, at der er en fantastisk kollegial stemning, og alle er i højt humør, selv om Lauritz, som jeg talte med på demonstration foran Christiansborg imod fattigdom d. 4. oktober, hvor DEKO-svendene deltog samlet, hænger over bordet og sover. Det er trættende at være aktiv!
Da jeg gik derfra efter en times tid, var mit humør steget adskillige grader. Her var der stolte, ukuelige folk, som ikke ville finde sig i hvad som helst. På trods af gennemsnitligt 20.000 kr. i tabt arbejdsfortjeneste.
Svendene fra DEKO har vist DEKO en rød streg i sandet, ligesom deres røde faner, som er sammen med dem, når de står vagt foran Axel Towers. De har vist en fantastisk udholdenhed. De fortjener vores støtte og opbakning.
De kan kontaktes via telefon 71 35 02 53. Hertil kan man indbetale penge via MobilePay og SWIPP. Flyers og klistermærker kan hentes efter aftale.
Du kan også følge med i konflikten i Støttegruppe for tømrerne på Axel Towers på facebook.
Se også:
SAA 355: Interview: Sejr på Axel Towers
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe