Socialistisk Arbejderavis
Nr. 354 – 7. november 2016 (Kun online)
Præsident-krise fokuserer modstanden i Sydkorea
Arbejder-Solidaritet (Sydkorea)
Titusinder af mennesker gik på gaden i Sydkoreas hovedstad Seoul lørdag den 29. oktober for at kræve, at præsident Park Geun-hye træder tilbage.
(Endnu flere gik på gaden lørdag den 5. november; red.)
Demonstration i Seoul lørdag den 5. november.
Foto: Arbejder-Solidaritet, Sydkorea
Der er bred opbakning i befolkningen til kravet. En meningsmåling viste, at mere end 60 procent af befolkningen mener, at Park skal gå af. Parks popularitetstal er for nylig styrtdykket til 10 procent, og blandt 20-årige er det kun 2 procent.
Den seneste demonstration blev udløst af afsløringen af, at Park længe har haft en hemmelig, ikke-valgt, overtroisk “rådgiver” – Choi Soon-sil – som har blandet sig i alle aspekter af regerings-førelsen fra adgangen til universiteterne til centrale offentlige udnævnelser.
Dette var tilsyneladende baseret på et komplekst korruptions-netværk, der bl.a. omfattede store virksomheder og centrale skikkelser i regeringen.
Park undskyldte på TV, men insisterede på, at det ikke var et alvorligt problem. Dette fik mange mennesker til at mene, at de hårdt tilkæmpede demokratiske rettigheder (selvom de kun er kapitalistiske) blev undergravet.
Disse skandaler var dråben, der fik bægeret til at flyde over.
Under præsidentvalget i december 2012 bakkede den herskende klasse næsten enstemmigt op om Park. Hun er datter af den tidligere militær-diktator Park Chung-hee. Arbejdsgiverne håbede, at Park ville være den “koreanske Thatcher” på et tidspunkt, hvor den koreanske kapitalisme blev mere og mere ustabil.
Park har angrebet demokratiske rettigheder og lanceret markedspolitiske angreb på lønninger, jobsikkerhed, offentlige udgifter og sikkerhedsbestemmelser. Hendes regering forsøger også at opbygge endnu flere militære bånd til USA og Japan.
Strejker
Som modsvar har fagbevægelsen KCTU været i front i kampen. Mindre end et år efter Park blev valgt, var der en jernbanestrejke, der varede i 23 dage og brød atmosfæren af frygt over for regeringen.
I 2014 førte en færgekatastrofe, der skyldtes de-regulering, til tabet af mere end 300 unges liv. Ofrenes familier, primært fra arbejderdistrikter, har været førende i kampen mod regeringens mørklægning af sagen.
Parks angreb på løn og arbejder-rettigheder sidste år blev mødt af voldsomme landsdækkende protester indkaldt af KCTU, der mobiliserede omkring 100.000 fagforeningsfolk i centrum af hovedstaden, Seoul.
Selv om sådanne kampe ikke vandt umiddelbare sejre, satte de til en vis grad en bremse på Parks markedsorienterede reformer, og hendes popularitetstal er faldet støt.
Det øgede samarbejde med amerikansk militær har også bidraget til den udbredte utilfredshed. Endelig led hendes parti i april et gigantisk nederlag ved valget.
Det næste præsidentvalg er planlagt til december 2017, og den herskende klasse er nervøs.
Men den nuværende bevægelse har brug for et ordentligt politisk lederskab. Mange opportunistiske ledere i bevægelsen hævder, at det vil føre til kaos, hvis præsidenten træder tilbage.
De ønsker grundlæggende at alliere sig med borgerlige oppositionspartier, der ønsker at holde igen på bevægelsen. Desuden deler disse parter Parks plan for at angribe arbejderklassen.
Vi i Arbejder-Solidaritet presser hårdt på for, at organiserede arbejdere skal spille en central rolle i bevægelsen.
Vi forsøger også at støtte den fortsatte jernbanestrejke og lægge pres på KCTU’s ledelse for, at de skal indkalde til strejker forud for en landsdækkende protestdag, der er planlagt til den 12. november.
Arbejder-Solidaritet er Internationale Socialister/ISU’s søsterorganisation i Sydkorea.
Oversat fra Socialist Worker (UK), nr. 2528, 1. nov. 2016.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe