Socialistisk Arbejderavis
Nr. 362 – 17. november 2017 – side 5
International konference mod racisme og den fascistiske trussel i Athen
Kate Laurfeldt + Lene Junker
Keerfa er navnet på den græske bevægelse mod racisme og den fascistiske trussel. Hvert år i oktober inviterer Keerfa til international konference i Athen.
Vi deltog i konferencen sammen med antiracister fra Tyrkiet, Tyskland, Holland, Østrig, Frankrig, Cypern, Storbritannien, Katalonien og selvfølgelig en masse aktivister fra Keerfas ca. 30 lokalgrupper rundt omkring i Grækenland. Desuden deltog en række faglige organisationer og foreninger for etniske minoriteter mv.
Situationen i Grækenland
Kampen mod den fascistiske trussel i form af Gyldent Daggry står meget centralt i grækernes arbejde.
Gyldent Daggry står bag en lang række voldelige overgreb på flygtninge og indvandrere og er også anklaget for mord. Så lige nu kører der 3 retssager mod dem. Disse retssager har betydet, at stadig flere stiller spørgsmålstegn ved rimeligheden i, at Gyldent Daggry har pladser i det græske parlament.
80.000 flygtninge er strandet i Grækenland, mange af dem i forfærdelige lejre på de græske øer. Keerfa kræver lejrene lukket og mener, at flygtninge skal have mulighed for et liv i Grækenland, hvis de ønsker det.
Selv om rigtig mange grækere hjælper flygtningene, så lever de et usselt og udsigtsløst liv, og den offentlige hjælp til dem er helt utilstrækkelig.
Højrepopulismen
Ser man på situationen ud over Europa, så har højrepopulismen bidt sig fast. Det er bekræftet af efterårets valg i Tyskland og Østrig.
Men et nyt og faretruende element er, at de højrepopulistiske partier har erklærede nazister centralt placeret, ja endog valgt ind i den tyske Forbundsdag og det østrigske parlament. I Grækenland er fascisterne fra Gyldent Daggry og deres aflæggere på Cypern også valgt ind.
Samstemmende lyder det også fra hele Europa, at højrepopulisternes fremgang både er en protest mod den nyliberale og asociale krisepolitik og en tilslutning til en nationalkonservativ og racistisk politik.
Den politiske midte, bestående af borgerlige/liberale og socialdemokratiske partier, har ikke kun ført an i den nyliberale krisepolitik. De har samtidig gødet jorden for højrepopulismen ved til at lukke grænserne, lave aftaler med Tyrkiet og Libyen, indføre burkaforbud, gøre muslimer, flygtninge og indvandrere til syndebukke og dermed aflede opmærksomheden fra deres eget ansvar.
Modstand
Men fra alle sider meldes der også om modstand mod racismen, islamofobien og truslen fra fascister og nazister.
I Grækenland (Keerfa), Tyskland (Aufstehen gegen rassismus) og Storbritannien (Stand up to racism) er der nationale netværk med aktive lokalgrupper. I Danmark og i resten af Europa findes der en lang række lokale netværk og foreninger, som alle kæmper en brav kamp, men med begrænset gennemslagskraft.
I Danmark må perspektivet være at bygge et bredt landsdækkende netværk mod racisme og islamofobi og for lige rettigheder og muligheder for alle.
Den internationale konference i Athen opfordrer til at gøre FN-dagen mod racisme og diskrimination til en international aktionsdag den 17. marts 2018.
Denne opfordring må vi brede ud til alle grupper og netværk i Danmark og arbejde for at mange lokale netværk tilslutter sig.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe