Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 362 – 24. januar 2018 (Kun online)

De rigeste 1 procent tog 80 procent af al den rigdom, der blev skabt globalt sidste år

Charlie Kimber

Verdens rigeste 1 procent tilranede sig 4 ud af hver 5 kroner af ny rigdom, der blev skabt i verden sidste år, siger hjælpeorganisationen Oxfam.

Sikkerhedsvagter, Davos 2018

Private sikkerhedsvagter på dette års Davos-topmøde.
Foto: World Economic Forum på Flickr.

Samtidig kunne den fattigste halvdel af verdens befolkning se deres pengemængde stagnere. Og i sin seneste opdatering af indikatorerne på den grove ulighed viser Oxfam, at 42 mennesker har lige så stor rigdom som den fattigste halvdel af verdens befolkning.

Blomstrende globale aktiemarkeder drevet af penge, der pumpes ud til lave renter af regeringer, var hovedårsagen til stigningen i de riges rigdom i 2017. Grundlæggeren af Amazon, Jeff Bezos, så sin rigdom stige med 4,3 mia. pund de første ti dage i 2017.

Samlet set: Af væksten i verdens rigdom på 7,3 milliarder pund fra juli 2016 til juni 2017 gik ca. 6 milliarder pund (82 procent) til 75 millioner mennesker, mens de fattigste 3,7 milliarder mennesker ikke så nogen stigning.

Det bidrog til at udløse den kraftigste stigning i antallet af milliardærer, der nogensinde er registreret, til 2.043, hvor en ny blev skabt hver anden dag, ifølge Oxfams rapport. Rapporten blev offentliggjort forud for det årlige World Economic Forum (verdensøkonomiske forum) for globale politiske og forretningsledere i det schweiziske skisportssted Davos.

Disse milliardærers rigdom steg med 550 mia. pund i løbet af de 12 måneder.

Forkert

Mark Goldring, administrerende direktør i Oxfam GB (Storbritannien), sagde, at statistikken signalerer, at “noget er helt galt med verdensøkonomien”.

“Koncentrationen af ekstrem rigdom i toppen er ikke et tegn på en blomstrende økonomi, men et symptom på et system, der svigter de millioner af hårdtarbejdende mennesker på fattigdomslønninger, der producerer vores tøj og dyrker vores mad.”

Han sagde, at en løn, man kan leve af, “anstændige forhold” og ligestilling for kvinder var afgørende, hvis arbejde skulle være en “reel vej ud af fattigdom”.

“Hvis det betyder mindre til de i forvejen velhavende, så er det en pris, som vi – og de – burde være villige til at betale,” tilføjede Goldring, mens han pressede på for at slå ned på skatteunddragelse og andre foranstaltninger.

Oxfam sagde, at virksomheders og velhavende individers skatteunddragelser koster udviklingslande og fattige regioner omkring 123 mia. pund om året, som ellers kunne bruges på offentlig service og “bruges til at bekæmpe fattigdom”.

Kløft

Kapitalismen er en mekanisme, der skaber og uddyber kløften mellem dem i toppen og resten.

Under socialismen, hvor midlerne til at producere rigdom ville være kollektivt ejet og demokratisk kontrolleret, ville enhver ulighed af betydning blive reduceret kraftigt og til sidst reelt elimineret.

Det ville være populært. En Oxfam-undersøgelse viste, at folk mente, at det ideelle forhold mellem lønnen for dem i toppen og dem i bunden af en virksomhed skulle være 7-1. På nuværende tidspunkt tjener cheferne for de store virksomheder, der er noteret på Londons børs, i gennemsnit 120 gange mere end den gennemsnitlige arbejder.

De foranstaltninger, som Oxfam opfordrer til, skal være velkomne, men de rige er meget gode til at finde måder at undgå at betale skat. En tiendedel af verdens rigdom befinder sig i skattely.

Og for at vinde sådanne reformer må vi gå til angreb på alle de sidste 40 års mantraer om, at det er nødvendigt at nedsætte skatten for virksomheder og de rige, skære ned på velfærdsstaten og svække fagforeningerne.

Den herskende klasse har mødt udsigten til Jeremy Corbyn som premierminister med en blanding af frygt, forargelse og forberedelse til modstand. Forestil dig, hvordan de ville reagere på en regering, der virkelig begyndte at tackle ikke kun stigningen i uligheden, men den mekanisme, der skaber uligheden – kapitalismen.

Stor og voksende ulighed er endnu en grund til revolution.

Oversat fra Socialist Worker (UK ) nr. 2588, 22. jan. 2018.

[ OBS: Alle beløb i artiklen er i pund. 1 pund er i øjebillket ca. 8,50 kr.
Så fx ejer de omtalte 2.043 milliardærer hver mindst 8,5 milliarder kroner – og tilsammen er deres formue steget 4.675 milliarder kroner i de 12 måneder fra juli 2016 til juni 2017. Web.red. ]

Flere artikler fra nr. 362

Flere numre fra 2017

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Kimber

Siden er vist 2240 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside