Socialistisk Arbejderavis
Nr. 44 – November 1988 – side 5
Ingen unge nyder på bistand
Harald Lillevang
Socialministeren Aase Olesen ynder at give sine reaktionære lovforslag et progressivt islæt.
Forslaget om jobsikring til unge bistandsmodtagere er endnu et eksempel. Forslaget vil tvinge de 18-19 årige bistandsmodtagere til at sige ja til det arbejde, kommunen anviser. Ellers bortfalder bistanden.
Forslaget er ikke en indfrielse af kravet om fuld beskæftigelse til alle. De unge vil kun få arbejde i det antal timer, der svarer til kontanthjælpens størrelse. Betalingen for arbejdet vil altså ikke overstige kr. 1.954 om måneden plus boligtillæg.
Kravet skal selvfølgelig være en ordning, hvor man bliver garanteret et arbejde til en løn, man kan leve for – det vil sige et arbejde til overenskomstmæssig løn og i fuld tid.
Socialministeren har ikke tænkt over, hvad det er for nogle jobs, de unge skal tvinges til at udføre. Det vigtigste for hende er, at de unge kommer til at arbejde uanset arbejdets karakter.
Socialister må pege på, at der findes masser af arbejde, som ikke bliver udført. Skibsværfter bliver lukket, selv om behovet for nye skibe er helt åbenlyst, og daginstitutionernes personale bliver begrænset, mens der står tusindvis af børn på venteliste. Derfor er der ikke behov for alle mulige tåbelige beskæftigelsesprojekter, som kun har til formål at holde de unge i gang.
I stedet for må vi kæmpe for et samfund, hvor det ikke er hensynet til profit, der bestemmer hvor mange, der er i arbejde, men hvor det er et kollektivt ansvar at udføre de jobs, der er nødvendige for at dække befolkningens behov.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe