Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 11 – Januar 1999 – side 25

TV-foromtale

Den kolde krig (DR2)

Socialistisk Revy nr. 11 – Side 25 – Januar 1999


Anmeldelser

TV

Den kolde krig

DR2 søndage kl. 19.55

 

DR2 viser en anbefalelsesværdig mammutserie fra BBC om den kolde krig. Serien er på hele 26 afsnit á 50 minutter og giver et værdifuldt og grundigt indblik i denne vigtige periode.

BBC har haft adgang til hidtil lukkede arkiver, deriblandt østeuropæiske. Over 500 personer er blevet interviewet, deriblandt mange førende politikere og militærfolk fra begge blokke. Der er lavet filmoptagelser i hele 31 lande. Så seriens research ser ud til at være i orden.

Et positivt træk er, at serien sporer den kolde krig tilbage til den russiske revolution i 1917 og derved antyder, hvad det hele egentlig handlede om – nemlig at vestlig kapitalisme ikke ville finde sig i, at dens ret til at udplyndre hele verden blev antastet.

Efter 2. verdenskrig blev den kolde krig et udtryk for konkurrencen mellem den vestlige kapitalisme på den ene side og Stalins statskapitalistiske blok på den anden og havde altså intet at gøre med demokrati over for diktatur.

Tværtimod brugte begge sider de mest beskidte trick og støttede de mest modbydelige og korrupte diktatorer.

USA og USSR delte verden imellem sig på tre store konferencer under 2. verdenskrig – Jalta, Teheran og Potsdam – og var bagefter fastlåst i indbyrdes imperialistisk konkurrence.

Den amerikanske økonomi kontrollerede over halvdelen af verdens produktion i 1940erne, og Marshallhjælpen øgede blot den amerikanske indflydelse.

Kampen mod nazisterne havde drænet Rusland, men landet havde stadig langt den største hær og var stadig en trussel. De russiske herskere kunne ikke konkurrere med Vesten på markedet, men de kunne opbygge en handelsblok, der kunne udbytte landene under deres indflydelse, ganske som det skete i Vesten.

Den kolde krig var for det meste kold, men i perioder var den nærmest glohed. Første gang var under Koreakrigen i 1950. En tiendedel af den koreanske befolkning døde, og landet blev smadret af 3 års krig.

Nogle år senere var det Vietnam, der var brændpunktet. Her havde amerikanske imperialister rykket ind og afløst franske, der var blevet slået af den vietnamesiske modstandskamp. I 1970 kastede USA flere bomber over Vietnam, end der indtil da havde været kastet i hele menneskets historie. Og dog blev også amerikanerne overvundet af det vietnamesiske folk.

Siden er brændpunktet rykket til Mellemøsten, hvor Vesten har støttet Israel imod dets arabiske naboer. USA satte sågar dets atomvåben i alarmberedskab under Israels krig med araberne i 1973.

Serien er et fascinerende tilbageblik på en periode, hvor kampen mellem supermagterne satte sit præg langt ind i almindelige menneskers hverdag over hele kloden.

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 11

Flere numre fra 1999

Siden er vist gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside