Socialistisk Revy
Nr. 12 – Februar 1999 – side 7
A.P. Møllers slaver
A.P. Møller er kommet i engelske avisers søgelys på grund af grov underbetaling af sine ansatte.
Klagerne kommer fra to ansatte fra Mauritius, der arbejder som malere og svejsere på en af Mærsks olieborerigge i Nordsøen.
Til den engelske avis The Observer siger de, at de arbejder 12 timer dagligt fire uger i træk for otte kr. i timen. Til sammenligning anfører avisen, at et almindeligt avisbud i Storbritannien får over 20 kr. i timen. Lønnen bliver først udbetalt, når arbejdet er færdigt. Under opholdet får de så lidt lommepenge, som de kan bruge i olieboreriggens egen butik.
Olieboreriggen ligger mere end 12 sømil fra kysten, og er derfor ikke omfattet af europæisk lovgivning om løn- og arbejdstid.
A.P. Møller hyrer arbejderne via en underleverandør fra tredieverdenslandet Mauritius. Da avisen spurgte en talsmand om, hvorfor Mauritius-arbejderne bliver behandlet så meget ringere end fx britiske arbejdere, svarede han: "Økonomi." Og undskyldte sig med, at A.P. Møller ikke kender til lønningernes størrelse, fordi firmaet ikke direkte aflønner de pågældende.
A.P. Møller-koncernen havde i 1997 et nettooverskud på 4,6 mia. kr., svarende til 75.000 kr. pr. ansat. Mærsk Olie og Gas var samme år det mest profitable selskab i Danmark. Nu ved vi hvorfor.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe