Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 99 – Januar 1994 – side 12

Bøger + Radio/TV + Video

Gå ikke glip af ...

Jørgen Lund + Bjarne Frandsen

Bøger kan ødelægge nattesøvnen. Man bliver fastholdt i bogsidernes verden af oplevelser eller ideer. Efter 618 sider er man blevet rigere og klogere, når man – som jeg – har tilbragt juledagene i selskab med Jung Chang, hvis bog “Vilde svaner – Tre døtre af Kina” udkom på dansk i oktober (Forlaget Rosinante, 624 sider, 348 kr.).

Bogen er beretningen om 3 generationers kvinder i Kina fra først i 20’erne til 1978, da Jung forlader landet for at studere i England: Jungs bedstemor bliver som purung konkubine hos en ældre krigsherre. Allerede som toårig var hun blevet forberedt gennem knusning af fodknoglerne ved indsnørring, og bogen igennem humper bedstemoren sig igennem Kinas geografi, store omvæltninger og lidelser.

Jungs mor voksede op under japansk besættelse af Nordkina, og da hun havde “oprørske knogler” sluttede hun sig under den efterfølgende borgerkrig mellem kommunisterne og nationalisterne til kommunistpartiet. Her møder hun Jungs far, som efter kommunisternes magtovertagelse i 1949 bliver ledende provinsembedsmand. Jung selv bliver født i 1952, og får en opvækst “i en kokon af privilegier”.

Som en udvej fra ansvaret for en omfattende hungersnød, som partiets politik førte til sidst i 50’erne, igangsatte partiets formand Mao Zedong en ekstrem persondyrkelse, som var en forudsætning for den Kulturrevolution, der blev iværksat fra 1966, og som bogens sidste halvdel omhandler.

Kulturrevolutionen blev til “styret kaos” for Mao, der greb til hæren for at genoprette ro og orden, og ved hjælp af hæren kunne Kulturrevolutionen føres gennem dens forskellige faser og manøvrer.

Efter beskrivelsen af bedstemorens og morens lidelser, er det gribende i bogen de mange historier om Kulturrevolutionens frygt, vilkårligheder, terror og ofre. Ikke blot for Jungs egne partiforældre, der bliver udsat for offentlige ydmygelser, internering og straffelejre (den såkaldte “genopdragelse”). Men også de millioner af unge, hvis ungdom blev taget fra dem.

Samtidig er bogen er en beskrivelse af Kinas skønhed, men endnu mere af oplevelsen indefra af partiets forskellige politikker og kampagner, og de skiftende skydeskiver herfor, gennem 30 år. Et væld af detaljer og beretninger om livet bag de rosenrøde kulisser, som viser en del af virkeligheden bag parolerne. Men bogen er også en mangel på sammenhængende analyse af den kinesiske revolution, af partiets og Maos politik.

Radio og TV

ved Bjarne Frandsen

Orientering (Dagligt 17.15, genuds. næste formiddag 11.00, DR P1). Rimeligt grundig og seriøs journalistik om danske og internationale forhold.

Markedspladsen (Sendes fremover hver søndag eftermiddag 15.15, DR P1). God dækning af ud-viklingen på den globale markedsplads – om de frie kapitalbevægelser og den skærpede økonomiske konkurrence.

Gøgereden (Lørdag 15.1., 21.25, DR TV). Amerikansk film fra 1975, instrueret af Milos Forman og med Jack Nicholson i sin Oscarpremierede rolle som en oprørsk og util-passet patient på et statshospital. En varm film – og et frontalt opgør med den etablerede psykiatri.

Voldsramte kvinder (Onsdag 19.1., 16.10, TV 2). Reportageholdet besøger et krisecenter for kvinder i Roskilde.

Decemberbrud (Onsdag 26.1., 23.15, TV 2). Engelsk film fra 1990, instrueret af Thaddeus O’Sullivan. Foregår i Nordirland omkring år-hundredeskiftet, og er ifølge min filmguide en anderledes kælighedshistorie om følelser og oprør mod en forkvaklet religiøs moral.

Sarajevo (Fredag 28.1., 21.30, DR TV). En helaftensudsendelse om krigen i Sarajevo, historisk og aktuelt.

Mary – for evigt (Lørdag 29.1., 23.45, TV 2). Prisbelønnet italiensk film fra 1989 og instruktøren Marco Risis gennembrud. Beskriver forholdene i et siciliansk ungdomsfængsel.

Video

1900. 1-2. Italiensk film fra 1977, instrueret af Bernardo Bertolucci, med bla. Robert De Niro og Gerard Depardieu. Episk filmdrama, som gennem to familier skildrer klassekampen på landet og fascismens fremvækst og senere nederlag.

Flere artikler fra nr. 99

Flere numre fra 1994

Se flere artikler af forfatter:
Jørgen Lund
Bjarne Frandsen

Siden er vist 1791 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside