Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 100 – Februar 1994 – side 3

IS mener

Giv regeringen flere problemer

Omdannelsen af regeringen med øget indflydelse til CD har ganske givet øget Nyrup-regeringens chanche for at holde sammen efter næste folketingsvalg.

Regeringsomdannelsen fjerner langt fra Nyrup-regeringens øvrige problemer. De tre største problemer er lige nu.

For det første er der ikke udsigt til et varigt økonomisk opsving.

For det andet er det nederlaget på spørgsmålet om udvisningen af desertørerne fra den ex-jugoslaviske forbundshær.

For det tredie er det den voksende modstand mod Øresundsbroen.

Selvom dele af pressen konstant snakker om opsving i økonomien, er det mere tale end fakta.

Ganske vist kom der 100 flere i arbejde i december måned, og 11.000 har søgt om orlov, men det kan dårligt kaldes at knække arbejdsløshedskurven.

Intet opsving

Det meget omtalte internationale opsving er også ret spinkelt. Ganske vist kan USA fremvise vækstrater på næsten 6% i sidste kvartal af 1993, men for hele 1994 forventes der maximum en vækst på 3%.

Denne vækst skal sættes i forhold til, at to af destærkeste økonomier i verden i dag, nemlig Japan og Tyskland, stadigvæk har faldende vækstrater uden udsigt til forbedring.

I 1993 faldt den industrielle vækstrate i hele Tyskland. I det gamle Vesttyskland gik det dårligst i det tidligere centrale vækstområde Baden-Wüttemberg, hvor faldet var på 4%.

I Danmark er det muligt, at den nuværende politik med forbrugsudviddelse for de rige giver et lille opsving. Men selv industriens arbejdsgivere forventer ikke, at et forbrugsopsving vil medføre flere i arbejde.

Nederlag til Nyrup

Den kyniske beslutning om at udvise desertører og militærnægtere fra den ex-jugoslaviske forbundshær gav regeringen en masse problemer.

Så snart regeringen mødte modstand i befolkningen, begyndteden at vakle.

Det sidste skub til regeringen kom,da en række præster åben fortalte, at de arbejdede med at gemme desertørerne og militærnægterne, så udvisningen ikke kunne gennemføres.

Regeringens trussel, fremført af kirkeminister A.O. Andersen, om at fyre de præsterne, fik ikke præsterne til at ændre holdning. I stedet gik regeringen på retræte.

Den brede modstand og aktionerne mod udvisningen knækkede regeringens kynisme.

Byggeriet af Øresundsbroen er indstillet. Det er et klart politisk nederlag for Nyrup. Udsættelsen af byggeriet har fået modstanden til at vokse i både Danmark og Sverige.

Alle kan se, at broen kan stoppes, hvis der bare er aktiviteter og politisk pres nok mod byggeriet.

Det er derfor utroligt vigtigt, at bromodstanden bliver organiseret, og blokadeaktiviteterne udvidet, frem mod en mulig afgørelse på broens fremtid i april eller maj måned.

Det er nu, vi har de bedste muligheder for at stoppe broen.

Svag regering

Fælles for modstanden mod regeringen er, at den på mange måder er for passiv. Samtidig viser regeringens nederlag på spørgsmålet om udvisningen af desertørerne, at regeringen gennem aktivitet og kamp fra neden ret nemt kan presses.

Socialister må derfor arbejde for, at flere kommer med i aktiviteterne mod bygning af Øresundsbroen.

Men for at vinde disse kampe er det vigtigt, at vi bliver flere organiserede socialister, som går i spidsen for  modstanden.

Vi skal være med til at skabe endnu flere problemer for regeringen. Det skal ske gennem støtte til de studerendes kamp mod stopprøverne og gennem aktiviteter mod arbejdsløshed og nedskæringer.

Billedtekst:
Stop broen, giv regeringen flere problemer

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 100

Flere numre fra 1994

Siden er vist 1738 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside