Socialistisk Arbejderavis
Nr. 100 – Februar 1994 – side 4
Nedskæringer skaber vold
Jens Loller
Med den ene hånd giver regeringen håndører til ‘Stop volden’. Med den anden skærer den ned.
Den 24. januar afholdte socialministeriet en konference med unges livsvilkår som tema. Konferencen gav ingen konkrete resultater, men de sociale omstændigheder i mange unges liv var i centrum.
De unge fra foreningen ‘Stop volden’ var inviteret med, selvom de, som de eneste deltagere i konferencen, skulle vise legitimation for at komme ind på Christiansborg.
I DR-TVs “45 minutter” udtalte den daværende socialminister, Karen Jespersen, i en debat med samme tema, at der skulle bevilges flere penge til ungdomsklubberne.
Karen Jespersen nåede også at få bevilget 100.000 kr til ‘Stop volden’, før hun blev udskiftet.
Men at afholde en konference og bevilge lidt håndører til ‘Stop Volden’, det virker snarere som et forsøg på at betale lidt aflad på den nedskæringspolitik, som man har været medansvarlig for gennem mange år.
I Schlüters fodspor
Det var Schlüter-regeringen, der gennemførte nedskæringerne, men socialdemokraterne godkendte hvert år den finanslov, som indeholdt alle nedskæringerne.
Hvis man havde et lige så stort socialt ansvar, som man havde ansvarlighed overfor økonomien, havde man stemt mod de mange nedskæringer, der tilsammen har massakreret social- og sundhedsvæsenet. Som da SF og S lukkede Fensmarkgadeskole i København for tre år siden.
Skolen fungerede som tilbud til de unge, der ikke kunne tilpasses skolesystemet, og hjalp på den måde dem, der havde svært ved at klare den almindelige skole. Det er oplagt, at sådan en nedskæring, i løbet af 5 år, har kostet samfundet flere penge end der er sparet.
En elev, der måske var på vej ud i noget snavs, kunne have været hjulpet på skolen, men fordi man ikke vil ofre penge på skolen, kommer man siden hen til at betale for at afvænne den unge, når han/hun er blevet junkie eller alkoholiker, eller betale for et dyrt fængselsophold.
De steder, hvor man skærer ned og lukker ungdomsklubber, står man kort efter med problemer, som koster flere penge at løse, end man sparede på lukningen.
Som f.eks da man lukkede politiets ungdomsklub i Baldersgade og så bagefter måtte bevilge penge til opsøgende arbejde og oprettelsen af en ny klub i området.
Politichikane
Ydermere har politiet fået flere penge. Og selv om politiet i deres PR-afdeling gør meget ud af deres sociale og oplysende arbejde, er deres metoder ret traditionelle.
Deres nyeste tiltag er at kropsvisitere unge, som går i Hip-hop-tøj og færdes i flok på offentlige steder. Deres forbillede er den såkaldte Glasgowmodel, hvor det, ved 30.000 kropsvisteringer på tre måneder, lykkedes det skotske politi at konfiskere de fleste knive blandt unge i Glasgow.
Socialministeriet afholdt en konference, hvor den sociale udstødning blev fremlagt som hovedproblemet.
Alligevel vælger man en løsning, hvor man godt nok snakker om ekstrapenge til ungdomsklubberne, men hvor det eneste der sker er, at politiet får udvidet deres beføjelser.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe