Socialistisk Arbejderavis
Nr. 100 – Februar 1994 – side 5
Aller har råd til Heidi
Carsten Lorenzen
På trods af rekordoverskud og masser af overarbejde nægtede Aller Press at fastansætte en kvindelig smed. Det førte til 14 dages strejke.
Aller Press fik i 92-93 et overskud på 211 millioner kroner. Ledelsen kalder selv det for “koncernens hidtil bedste” regnskab. Og det skyldes bestemt ikke, at det tidligere er gået skidt for ugebladskoncernen, der har en pengetank på 1,2 milliarder kroner.
Hår på brystet
Alligevel gives der ikke ved dørene. I januar skulle der ansættes tre smede, og kollegerne forestillede sig, at Heidi, der er udlært på Aller og siden har arbejdet der i seks måneder, var selvskreven til en af stillingerne.
Men ledelsen mente ikke, at hun var erfaren nok – de ville have en smed med “mere hår på brystet”. Kønsdiskrimination, sagde smedene og lagde hammeren.
Få dage senere sluttede andre håndværkere og bogbinderne sig til strejken.
Efter 10 dage blev der indgået et forlig om, at Heidi skulle ansættes i den første ledige stilling.
Truet med fyring
Men personalechefens udtalelser om, at han ikke vidste, om der ville gå otte dage eller otte år, før der blev en stilling ledig, provokerede til en ny strejke.
Og i stedet for at sige, at Heidi måske kunne ansættes til at vikariere for de 2.500 timers afspadsering (det er mere end én kvindes arbejde i et år), truede man med at flytte en del af trykkeopgaverne ud af huset og fyre 100-200 ansatte. Samtidig godkendte arbejdsretten, at Aller kunne fyre de strejkende, hvis de ikke genoptog arbejdet.
Det tvang de strejkende i arbejde igen, og fyringstruslerne blev trukket tilbage. Men der kan nemt blive uro igen – ledelsen af Aller er så firkantet, at de ansatte ofte er blevet tvunget til at reagere. Der var strejke på trykkeriet i oktober 1992, og i januar gik 450 ansatte hjem.
De ville holde ledelsen fast på, at den havde lovet at udbetale 4,8 millioner kroner i overskudsdeling.
Men i det endelige regnskab var overskuddet mindre end forventet, så ledelsen skar 1,2 millioner af bonussen. Penge, som aldrig er blevet udbetalt.
Benhård ledelse
- Vi har oplevet, at ledelsen vil bestemme alene. Den er ikke gået på kompromis med noget som helst i to år, siger fællestillidsmand Helmer Nymark fra Allers afdeling i Fredensborg.
Han går af til april, fordi han har problemer med direktionen på hovedkontoret i Valby.
Og alt tyder på, at der ikke kommer venligere signaler fra ledelsen fremover. I forbindelse med offentliggørelsen af rekordoverskuddet udtalte koncernledelsen, at den vil holde et vågent øje med lønningerne, som skal “holdes indenfor snævre rammer”.
Mens fire medlemmer af Aller-familien tilsammen får næsten 14 millioner i gage om året.
Billedtekst:
Ejerne af Aller får millioner i gage
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe