Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 100 – Februar 1994 – side 6

Europa i oprør

Spanien: ‘Nu må de stoppes’

Ole Mølholm Jensen

Stor opbakning til spansk generalstrejke mod den socialdemokratiske regerings planer om nedskæring af lønnen.

Under parolen ‘Nu må de stoppes’, gik 90% af de spanske arbejdere i generalstrejke den 27. januar.

Generalstrejken var vendt mod den spanske regerings angreb på arbejderklassen. Det socialdemokratiske regeringsparti, PSOE, ledet af Felipe Gonzalez, har bebudet en række nedskæringer, som samlet fremlægges som en arbejdsmarkedsreform.

Reformen indeholder: Indslusningsløn for de 18 til 28-årige. De skal kun have en løn på 20% under minimumslønnen. Tre års lønsstop i den offentlige sektor. Nedskæringer i arbejdsløshedsunderstøttelsen, i folkepensioner og i sundhedssektoren. Endelig skal det gøres nemmere for arbejdsgiverne at fyre ansatte.

Massiv modstand

Modstanden mod den såkaldte arbejdsmarkedsreform er massiv i arbejderklassen. Utilfredsheden underbygges af en ekstremt høj arbejdsløshed. I dag er der 23% arbejdsløse, og blandt unge under 25 år er arbejdsløsheden på 40%.

Den store opbakning bag generalstrejken viser, at arbejderklassen vil kæmpe mod de nye nedskæringer. På trods af et rekordstort politiopbud, der ikke er set større siden Francos død i 1975, og på trods af en massiv TV-kampagne mod deltagelse i generalstrejken, fik strejken massiv opbakning.

De to store fagforbund, det socialdemokratiske UGT og CCOO, der er domineret af venstrefløjen og tidligere kommunister, stod sammen om opfordringen til strejken. Det er en positiv udvikling, da UGT ofte har været politisk tæt knyttet til PSOE.

Et afgørende problem i den fortsatte kamp mod nedskæringerne, er det perspektiv som det politiske lederskab har for, hvordan nedskæringerne skal fejes af bordet.

Politisk lederskab

Strejkernes politiske lederskab består blandt andre af Det forenede venstre. Det er en samling af venstrefløjspartierne med de tidligere kommunister som dominerende kraft. Deres perspektiv er, at strejkerne skal føre til, at de kommer i en forhandlingsposition med Felipe Gonzalez’ regering. Et sådant begrænset parlamentarisk perspektiv vil føre til svækkelse af enigheden i arbejderklassen.

Perspektiv

Den spanske arbejderklasse kan ikke vinde, hvis modstanden ikke kædes sammen med en organisering af modstanden fra neden i arbejderklassen med det klare perspektiv at feje alle nedskæringerne af bordet.

Billedtekst:
I Madrid demonstrerede over 100.000 mod Felipe Gonzalez

Se også:
SAA 100: Europa i oprør: Storbritannien/Tyskland: Studerende i aktion
SAA 100: Europa i oprør: Italien: Partier i panik
SAA 100: Europa i oprør: Tyskland: Demonstrationer mod lønnedgang

Flere artikler fra nr. 100

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Spanien
Krise og modstand - Spanien

Se flere artikler af forfatter:
Ole Mølholm Jensen

Siden er vist 1980 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside