Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 100 – Februar 1994 – side 13

Scherfigs forfatterskab

Aktuel politisk satire

Jakob Nerup

Selv om Scherfig beundrede Stalins Sovjet, er hans satiriske udlevering af samfundets spidser særdeles på sin plads – også i dag.

De fleste kender “Det forsømte forår” og “Den forsvundne fuldmægtig” som bog eller på film.

Satiriske klassikere, som er en del af ethvert skolepensum. Færre kender den politiske Scherfig, som gennem årene spiddede samfundets top med sin skarpe pen.

Ironisk nok er Scherfig blevet både folkeeje og en del af den dannelse, som bruges i danske skoler og gymnasier.

Da Scherfig skrev disse romaner, var det en benhård og helt aktuel kritik af den sorte skole og datidens pædagogik. Lektor Blomme og de andre lærere var faktisk lærere dengang.

Forår bliver stadig forsømt

Når vi elsker Scherfig for hans udlevering af disse lærere og den sorte skole handler det om, at vi alle kan genkende en smule af eksamen, de autoritære lærere og det liv, vi forsømmer, når der skal boges for alvor.

Tidsbilledet er jo mere historie for os end virkelighed. Derfor tillades og bruges Scherfig til almen dannelse i dag. Det er nemlig ufarligt.

Når Scherfig er farligst er han politisk. Når han revser samfundets spidser for deres hykleri og savlende selvforståelse, kunne det jo lige så godt være vore dages politikere.

Tænk om Scherfig kunne tage Nyrup, Elleman og Niels Helveg under satirisk behandling. Så kunne det være, at alle de nutidige forfattere ville blegne i deres individualistiske og upolitiske skrifter.

Frydenholm

Scherfigs absolut bedste roman er “Frydenholm”, der udspiller sig før og under 2.verdenskrig.

Samfundets spidser mænger sig med nazisterne og accepterer den tyske besættelsesmagt, mens den almindelige befolkning ser passivt til, indtil tyskernes krigslykke vender.

Den egentlige modstand tager form blandt kommunisterne, som fængsles og må kæmpe illegalt

Den morsomme og ætsende satire, Scherfig udsætter magthaverne og deres medløbere for, giver et andet billede af krigsårene end den officielle historieskrivning.

I Horserød

Hør blot hvordan satiren bruges effektivt imod interneringen af kommunisterne i Horserødlejren:

“Inspektør Henningsens uvilje mod Torben Magnussen var efterhånden blevet til had.

Han opfattede overlærerens blide form som spot og ironi. Han fandt hans guldbriller fornærmelige og hans fipskæg udfordrende. – jeg vil råde dem til at passe på! – skreg han.

- På hvad? – spurgte overlærer Magnussen mildt.

- De smilede! Jeg finder mig ikke i, at de smiler på den måde! Hvis de tror, De kan tillade Dem at være uforskammet overfor mig, skal jeg lære dem at tro om!

- Overlærer Magnussen svarede med stor høflighed: – Hvis der i koncentrationslejrens husorden skulle blive indført en bestemmelse, hvorefter det er forbudt at smile, vil jeg naturligvis rette mig efter den, hr. inspektør. -

- Her er det mig, der regerer, skal jeg sige Dem! Jeg forlanger ubetinget lydighed!” (Frydenholm, s.385)

Skønmaling

Scherfig var kommunist hele sit liv og medlem af det hedengangne danske kommunistparti.

Det skinner igennem i hans romaner, hvor kommunisterne optræder som de gode, der står midt i arbejderklassens hjerte. Det lyder som skønmaling af noget, vi i dag tager afstand fra, men så nemt er det ikke.

Scherfigs romanfigurer skal snarere tegne et mere generelt billede, når man undtager samfundets top, som spiddes smertende præcist og personligt

Stalinist

Scherfig kan ikke bruges som en bibelfremstilling i socialisme. Scherfigs idealsamfund var lig det stalinistiske Sovjet, og kan derfor ikke bruges.

Men kritikken og satiren på det borgerlige samfund dur stadig.

Hvis du har læst “Det forsømte forår”, så gå straks i gang med de andre Scherfigbøger. “Skorpionen”, “Idealister” m.fl. er også guf for enhver, der elsker samfundssatire, når den bruges mod magthaverne.

Scherfig var ikke bare forfatter – han var først og fremmest politisk skribent mod det borgerlige, kapitalistiske samfund.

Billledtekst:
Hans Scherfig er accepteret bredt i dag, fordi hans bøger handler om fortiden. Men hans politiske satire er meget aktuel.

Flere artikler fra nr. 100

Flere numre fra 1994

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 2102 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside