Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 101 – Marts 1994 – side 13

Sådan er det!

Arbejdsløshed er livsfarligt

Allan Werge

På en opgørelse over middellevetiden i de enkelte OECD-lande for henholdsvis kvinder og mænd er Danmark raslet ned af listen.

For kvindernes vedkommende var Danmark i 1970 placeret som nr. 8 på listen med en middellevetid på 75,9 år, og 20 år senere i 1990 var vi placeret som nr. 21 med 77,7 år. De to eneste lande der ligger under de danske kvinder i middellevetid er Irland med 77,0 år og Tyrkiet med 68,4 år.

For mændenes vedkommende ser det ligeså slemt ud, her var Danmark i 1970 placeret som nr. 5 med 70,8 år og i 1990 som nr. 18 med 72,0 år. Der er, som tallene viser ikke tale om et fald i den danske middellevetid men om en stagnation.

Syge af arbejdsløshed

Verden omkring os oplever en stigende middellevetid og den danske står i stampe. Det gør den ikke fordi de gamle dør tidligere på plejehjemmene, men fordi mange i den erhvervsaktive alder dør af socialt betingede sygdomme. De kan alle mere eller mindre direkte  føres hen til ledigheden. Løsningen på den stagnerende middellevetid er altså mere beskæftigelse og det længe ventede opsving.

Flere rammes

Mens vi venter på opsvinget, forventes det at antallet af langtidsledige i den såkaldte delperiode to, vil stige fra ca. 30.000 til 50.000 og måske endnu mere, hvilket er en stigning på 60-70%.

Det er ikke kun et problem for den enkeltes økonomi, men det er også dødfarligt at være langtidsledig. Sundhedsministeriets middellevetids udvalg offentlig gjorde d. 3/3. en rapport om hvorfor den danske middellevetid stagnerer, samtidig med at den er stigende i de lande vi normalt sammenligner os med.

Rapportens konklusion er, at ledighed er et farligt fænomen, og ledige mænd har en overdødelighed på næsten 55% i forhold til deres kolleger i arbejde. Dette gælder også inde for fag som fiskere og sømænd, der traditionelt har en meget høj dødelighed.

For gruppen af ledige mænd mellem 20 og 49 år er overdødeligheden helt oppe på 100%. Der er ikke meget mere håb for kvinderne. En dansk kvinde mellem 45 og 54 år har 55% større risiko for at dø end en tilsvarende kvinde i Norge eller Sverige.

Hvor de ledige mænds helbred generelt vurderes som dårligere end de, der er i arbejde, og som derfor måske er årsagen til arbejdsløshed, er der for kvindernes vedkommende intet andet til forskel end ledigheden. Her er det altså entydigt ledigheden, der dræber.

Den typiske officielle dødsårsag for ledige er hjertelidelser, lungekræft, skrumpelever og selvmord, altsammen lidelser der også har en social årsag, og måske kunne være undgået hvis de havde været i arbejde. Forskerne fra middellevetids-udvalget konkluderer, at der på 200-300 dødsattester om året kunne skrives ledighed som dødsårsag.

Uvidende minister

Sundhedsminister Torben Lund er overrasket over den markante sammenhæng mellem ledighed og dødelighed. Det kan kun skyldes, at han aldrig har prøvet ledigheden, og den følelse af at man ikke duer til noget efter afslag nr. 200.

Jyllandsposten d. 4. marts bringer et interview med tre arbejdsløse i jobtilbud. Ingen af dem udtrykker overraskelse over resultatet. Det bliver de små ting i hverdagen, der frustrerer en, eller som en maskinarbejder beskriver det: “Når konen kommer hjem fra sit arbejde, har hun en masse at fortælle. Selv har man intet oplevet, der er værd at fortælle om under aftensmaden.”

Flere artikler fra nr. 101

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Sygdom/sundhed

Se flere artikler af forfatter:
Allan Werge

Siden er vist 1818 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside