Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 102 – April 1994 – side 2

Skråplanet

Bistandssvindel

Anders Schou

Socialministeriets rapport om bistandshjælpen og den pressekampagne, som fulgte, bygger på svindel. Ikke med bistandshjælpen, men med tal og konklusioner.

Alle har øjensynligt glemt, hvorfor rapporten blev til. Ministeriet bestilte rapporten sidste år, fordi kultursociologen Vesselbo gjorde et stort nummer ud af, at enkelte flygtninge med 8-10 børn fik 20.000 kr. om måneden. Flere socialrådgivere understregede, at danskere med et tilsvarende antal børn ville få det samme beløb, men politikerne bestilte en rapport, som skulle vise, om flygtninge fik mere hjælp end danskere.

Det er den rapport, som nu er havnet på vores morgenbord efter en tur gennem avisernes filter. Og undersøgelsen viser, at flygtninge får mindre i bistandshjælp end danskere. Procentdelen af flygtninge på bistandshjælp, som får 15-20.000 kr. pr måned er mindre end blandt danske bistandsmodtagere. Selvom rapporten havde flygtninge som udgangspunkt, valgte ingen aviser den oplagte nyhed: Danskere får mere i bistandshjælp end flygtninge! Hvorfor mon?

Magthaverne stod med et problem, fordi de har et konstant behov for afledningsmanøvrer, som skal rette befolkningens vrede og utålmodighed væk fra dem selv. Rapporten kunne ikke vendes mod flygtninge, så man valgte bistandsmodtagerne som helhed. Rapporten sivede til Berlingeren, som lagde linjen for de andre mediers dækning. Recepten var enkel. Først den gamle nyhed, at enkelte under særlige forhold kan få 20.000 kr., og dagen efter et interview med de rystede kassedamer. Og ministeren, som ville lægge loft over bistandshjælpen.

I pressekampagnens første dage var sandheden næsten helt fraværende. Nemlig at almindelige mennesker kun får de store beløb under helt specielle forhold. Det vil sige familier med mange og/eller svært handicappede børn, og at der i de fleste tilfælde er tale om enkeltudgifter som indskud til boliger. Denne gruppe lever altså ikke i overflod. Det blev heller ikke nævnt, at kassedamer og andre lønmodtagere også får støtte fra bistandskontoret, hvis de har specielle udgifter, og lønnen ikke slår til.

Efterhånden trængte lidt af sandheden igennem i avisernes spalter. Og først i april afslørede Ekstrabladet, at de rigtigt store beløb på 30-40.000 kr. går til fyrede direktører i Nordsjælland. Men tilbage står indtrykket af en regering, som gør alt for, at vi ikke skal opdage den berømte kurves problemer med at knække. Og af en ukritisk presse, som producerer plat propaganda.

Flere artikler i serien Skråplanet

Flere artikler fra nr. 102

Flere numre fra 1994

Se flere artikler af forfatter:
Anders Schou

Siden er vist 1641 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside