Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 102 – April 1994 – side 3

IS mener

Modstand der ryster magthaverne

Hvis der skulle gå nogle personer rundt og betvivle, at arbejderklassen kan forandre verden og at det ikke nytter at kæmpe, burde de være blevet overbeviste af de sidste ugers begivenheder i Frankrig og Sydafrika. I begge lande har arbejdere, skoleelever og studenter vundet store sejre over deres magthavere.

I Sydafrika falder de homelands, som apartheid skabte, én efter én som dominobrikker. Baggrunden er, at arbejderne og studenterne i Bophuthatswana gennem strejker og kamp mod de få regeringsloyale politifolk tvang igennem, at befolkningen i Bophuthatswana også skulle deltage i valget.

Strejkerne startede blandt lærere og offentligt ansatte. De kæmpede mod lønnedgang og mod forringelser af deres arbejdsforhold. Dele af politiet gik i strejke for mere i løn. Sammen sloges de for retten til at stemme ved valget den 26-28. april, og for opløsning af homelandet. Da homelandets leder Lucas Mangope afviste alle kravene, begyndte demonstrationerne i gaderne.

Studenterne kæmpede i et døgn mod loyale enheder af politiet, før politiet gik over på de studenternes side.

Skæbne beseglet

Bophuthatswanas og Mangopes skæbne var beseglet. Landet blev opløst, og da de hvide nazister fra AWB tog til Bophuthatswana for at støtte Mangope, blev de jaget på porten af demonstranter og politi.

Ikke bare var Bophuthatswana opløst, men nazisterne blev også slået tilbage. I dag er der færre, der er bange for AWB i Sydafrika, og samtidig har opgøret med homelands spredt sig. Efterfølgende er Ciskei og Lebowa blevet underlagt Sydafrika og fungerer ikke længere som homelands.

I Natal-provinsen forsøger Buthelezi med vold at fastholde magten over sit homeland. Nu truer de offentligt ansatte med strejker for at få lov at være med i valget. Arbejderklassen har på få uger ændret Sydafrika. De har vist en utrolig styrke. En styrke der rækker til meget mere end retten til at stemme.

Et brag af nederlag

I Frankrig er den borgerlige regering under ledelse af Balladur, løbet ind i et brag af et nederlag. Efter en måneds meget omfattende protester, undervisningsboycot og demonstrationer, måtte Balladurregeringen trække forliget om indslusningsløn for unge under 25 år tilbage.

Protesterne og demonstrationerne har haft et omfang som ikke er set siden 1968. Flere kommentatorer peger helt tilbage på 30’erne for at finde paralleller til idag. De aktionerende unge har ikke stoppet deres aktiviteter endnu. De kræver alle de fængslede fra demonstrationerne løsladt og kræver, at to unge algierere, der blev udvist for at deltage i demonstrationerne, får lov til at vende tilbage.

Der er ikke mange i Frankrig i dag, der ikke kan se, at regeringen kan presses.

Store sejre

De store sejre for arbejdere og studerende i Sydafrika og Frankrig bør inspirere alle her i landet, der vil stoppe Øresundsbroen eller fjerne de forhadte stopprøver på universiteterne.

På Københavns Universitet var der lidt af den franske stemning i marts. 150 psykologistuderende besatte administrationsgangen i et døgn og krævede studieforringelser fjernet. Den optimisme, der bar aktionen frem, giver løfter om, at de studerende gennem deres aktionsuge her i april kan vende mange års nederlag til fremgang.

På linje med Balladur kan Nyrup presses, hvis der kommer brede aktioner mod studieforringelser og mod stopprøverne.

April afgørende

Men også hos modstandere mod Øresundsbroen må der tændes et håb. April måned bliver afgørende for, om Øresundsbroen stoppes. I april vil den danske og svenske regering forsøge at få en afgørelse igennem.

Hvis vi er mange, der går på gaden den 13. april og demonstrerer mod broen, og hvis vi er flere der deltager i blokaderne mod brobyggeriet på Amager og i Sydhavnen, så kan vi stoppe broen. Det er langt fra for sent. Selv ikke hvis den svenske Vatten-domstol siger god for broen, er det for sent. Det er først for sent den dag, broen er bygget.

Men vi kan ligeså godt stoppe broen nu i april måned.

Billedtekst:
Demonstrationer i Frankrig gav regeringen et sviende nederlag.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 102

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Frankrig 1990-
Sydafrika

Siden er vist 1945 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside