Socialistisk Arbejderavis
Nr. 102 – April 1994 – side 16
Ungdomsoprøret i Frankrig
Sådan skal det gøres
Ole Mølholm Jensen
Den konservative franske regering er kommet på hælene efter det største ungdomsoprør siden oprøret i 1968.
Efter 34 dage med undervisningsboykot og demonstrationer i næsten alle franske byer måtte den franske regering bøje sig. Balladur-regeringens forsøg på at indføre en indslusningsløn for unge under 26 år var faldet til jorden.
Martsrevolutionen
Indslusninglønnen ville betyde, at unge under 26 år kun skulle have mellem 30 og 80% af den gældende mindsteløn.
De aktionerende har vundet en fuldstændig sejr. På trods af regeringens ydmygende nederlag er kampråbet fra demonstrationerne: “Leve marts revolutionen” ikke forstummet.
De unge vil have frigivet alle deres fængslede kammerater fra demonstrationerne. Og de vil have de to unge fra Algeriet, som blev udvist for deltagelse i demonstrationer, tilbage til Frankrig.
Videre kamp
Kravene fremsatte de aktionerende over for Balladur, da han mødtes med repræsentanter for de demonstrerende. De nægtede at forhandle videre med Balladur med mindre kravene blev opfyldt.
Som en af de unge udtrykte det: “Vi fortalte ham, at hvis han ikke opfyldte vores krav, ville vi forlade mødet.” De aktionerende forlod mødet og erklærede, at de ville kæmpe videre indtil alle deres krav var opfyldte.
Omfattende demonstrationer
Regeringens nederlag kommer efter de mest omfattende demonstrationer i Frankrig siden oprøret i maj 1968. I mange franske byer skal man tilbage til 1930’erne for at finde lignende demonstrationer.
De unge har ikke kæmpet alene. De fire største faglige organisationer i Frankrig indkaldte til demonstrationer i Paris, hvor over 200.000 deltog. Selv om regeringen forsøgte at slå hårdt ned på de aktionerende, fortsatte demonstrationerne næsten dagligt.
Regeringen prøvede at skræmme de demonstrerende ved hjælp af det berygtede politikorps CRS. Domstolene afsagde lyndomme på op til 6 måneders fængsel og delte bøder ud på 3000 kr. til demonstranterne.
Stor opbakning
Men de unge havde stor opbakning i den franske befolkning.
En meningsundersøgelse foretaget af TV-stationen France 2 viste, at 60% af befolkningen støttede de unges krav om fjernelse af indslusningslønnen.
Det er ikke første gang, den borgerlige Balladur-regering lider nederlag. Gennem det sidste år har de fået en del hak i tuden.
Da Air France arbejderne i efteråret gik i strejke mod massefyringer, måtte Balladur trække fyringerne tilbage og i stedet fyre direktøren for Air France.
Da landmændene gik i aktion mod GATT-aftalen, gav han bønderne økonomiske indrømmelser. I januar i år ville Balladur angribe det offentlige skolesystem ved at give de private skoler øget økonomisk støtte.
Hundredetusinde demonstrerede imod forslaget, og Balladur måtte atter trække sit forslag tilbage.
Inspiration
I februar indførte Balladur importbegrænsninger på fisk. Fiskerne svarede med demonstrationer og aktioner, og igen måtte Balladur gå på tilbagetog.
De mange nederlag til regeringen – nu senest på spørgsmålet om indslusningsløn – giver inspiration til alle, der bliver udsat for angreb.
Lektien er nem at lære. Hvis der bliver demonstreret og aktioneret længe nok, så kan regeringen presses.
Der er lagt op til et endog meget varmt forår i Frankrig. Da den borgelige regering kom til magten sidste år efter flere års socialdemokratiske regeringer, troede mange på løfterne om forbedringer.
Disse forventninger er nu gjort til skamme, og samtidig har store dele af arbejderklassen og ungdommen i Frankrig fået meget selvtillid.
Nu ved de, at de selv kan gennemføre forbedringer gennem kollektive aktioner.
Billedtekst:
LEVE MARTSREVOLUTIONEN råbte de unge i Frankrig, da de med massive demonstrationer fejede regeringens forslag om indslusningsløn til unge tilbage.
Selv et massivt opbud af det berygtede politikorps CRS og domstolenes lyndomme kunne ikke stoppe de franske oprørere.
Se også:
SAA 102: Nazisterne i Frankrig svækket
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe