Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 103 – Maj 1994 – side 2

Skråplanet

Knæk, Knæk, Knæk

Anders Schou

Regeringens snak om kurveknækning er ved at ramme statsministerens tropper som en boomerang.

Utallige prognoser, vurderinger og analyser havde forudsagt, at arbejdsløsheden ville falde i begyndelsen af 1994.

Men de barske statistiske realiteter for januar kvartal viste, at ledighedskurven var knækket den forkerte vej. Og folk som ikke holder deres løfter får kun mistro og foragt.

Undskyldninger var der jo nok af. De sidste tal i slutningen af marts måned var ikke kommet med, så i virkeligheden var kurven knækket, men det glade budskab var bare gemt i tallene. Eller orlovsordningerne var endnu ikke slået igennem. Eller...

Tjah, arbejdsløshedstallene bliver opgjort på samme måde hvert år, det gør jo sammenligningen lettere. Og udviklingen i de sidste fjorten dage af marts skulle være meget voldsom for at ændre det samlede tal for et helt kvartal.

Orlovsordningerne fjerner godt nok en del mennesker fra arbejdsløshedstatistikken, men ordningerne betyder, at beskæftigelsen falder, fordi kun halvdelen af stillingerne bliver genbesat. På de andre arbejdspladser løber folk bare hurtigere. Den rationaliseringsgevinst kan blive svær at vriste fra arbejdsgiverne, selvom de skal genansætte dem, som har fået orlov. De kan jo altid fyre nogle andre.

Regeringens kurvepropaganda har efterhånden fået nærmest religiøse overtoner i takt med, at den fjerner sig længere og længere fra virkeligheden. Ledigheden skal nok falde, hvis blot vi tror tilstrækkeligt meget på opsvinget, og lader optimismen gennemsyre vore sind. Jeg venter hvert øjeblik, at statministeren midt i den bedste sendetid toner frem i husaltret og med sin messende stemme beder os alle om at tænke på opsvinget og Marianne Jelved, mens vi holder hinanden i hænderne.

De eneste, som gør noget ved ledigheden, er forsvaret. Den danske krigsmarine mangler officerer, som vil dø for fædrelandet ved fremmede kyster, og derfor har søværnet besluttet at koncentrere sin hvervekampagne om arbejdsløshedsområder som Bornholm, Færøerne og Nordjylland.

Det sker blandt andet med følgende radiospot i lokalradioerne.

Tuttelutpigen: “Camilla, hvor har du fundet den fyr med den lækre røv.” Hvortil Camilla svarer: “På søværnets officerskole.”

Ja, man kan hurtigt nok få røven på komedie. Lad os knække regeringen, før den knækker os.

Flere artikler i serien Skråplanet

Flere artikler fra nr. 103

Flere numre fra 1994

Se flere artikler af forfatter:
Anders Schou

Siden er vist 1285 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside