Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 103 – Maj 1994 – side 3

IS mener

Bliv aktiv socialist

Utilfredsheden bobler i det danske samfund. På trods af utallige løfter om, at NU er arbejdsløshedskurven knækket, og NU er opsvinget i fuld gang, ja så stiger arbejdsløshedstallet til ny rekord. Aldrig før i den tid, hvor Danmarks Statistik har registreret arbejdsløsheden, har der været så mange arbejdsløse.

Regeringen har i sin over et år lange levetid kun gennemført een ting, der blev godt modtaget af befolkningen, nemlig orlovsordningerne. Men knap er det blevet en succés, før regeringen straks skyder dele af ordningen i sænk igen. Nu kan arbejdsgiverne udskyde forældreorloven i 26 uger. Regeringen bøjede af over for presset fra de offentlige og private arbejdsgiveres modstand mod orlovsordningen.

Unge protesterer

Utilfredsheden breder sig også blandt unge. Nu  til sommer vil omkring 30.000 få afslag på at komme ind på den uddannelse, de ønsker sig. De vil slutte op bag i rækken af unge, der i dag skal bruge 20 timer om ugen på ulønnet og ofte meningsløst beskæftigelsesarbejde.

De unge, der er så heldige, at de slipper gennem nåleøjet til landets læreanstalter og universiteter vil, hvis regeringen får sin vilje, blive mødt af stopprøver, der vil sende tusinder tilbage i ungdomsarbejdsløshed.

Demonstration mod stopprøver

Men det er ikke sikkert, regeringen får sin vilje. I april gik omkring 3.500 studerende i demonstration i Århus og København mod stopprøverne. Ikke bare demonstrationerne er opløftende, men også det faktum, at der bliver flere og flere studerende, der gerne vil være med til at organisere aktiviteter på de enkelte universiteter.

Disse aktive studerende giver håb om en fremtidig mere aktiv og kæmpende studenterbevægelse.

Studenterne er ikke de eneste, der har vist nye toner. Bromodstanden fik et foreløbigt højdepunkt ved demonstrationen i København den 13. april. På trods af, at regnen stod ned over Rådhuspladsen i tykke tove, mødte der omkring 1500 op for at demonstrere mod broen. Hvis solen havde skinnet, ville der have været tusinder.

Demonstrationen markerede, at flere i dag er med på ideen om, at vi kan nå at stoppe broen. Den store modstand mod broen, der har kunnet ses af meningsmålingerne, er begyndt at vise sig som stigende aktiv modstand.

Fælles kamp

Fælles for studenterkampen, kampen mod arbejdsløsheden og kampen mod Øresundsbroen, er dog stadigvæk, at der er for få til at organisere utilfredsheden. Der er for få, der peger på sammenhængen i de aktiviteter, der foregår.

Kampen mod arbejdsløshed, Øresundsbro og stopprøver hænger sammen. Det er en kamp mod de mere og mere forringede vilkår, vi i dag skal leve under, samtidig med at regeringen øser penge ud på en bro, som næsten kun industrien er vild med.

Tænk på, hvilke forbedringer af boligerne, skolerne og sygehusene, der kunne laves for de penge, der er afsat til Øresundsbroen. Og tænk på alle de, der kunne få arbejde, hvis pengene blev brugt på at forbedre vores boliger, forbedre vilkårene for de syge, de gamle, og børnene

Regeringen tjener industriens og de riges interesser. Vi har brug for at opbygge en organisation, der tjener almindelige menneskers interesser. Derfor er det vigtigt at opbygge et socialistisk alternativ.

Alternativ

Et alternativ, der kan være stort og stærkt nok til at organisere endnu flere, der vil være aktive mod Øresundsbroen, mod stopprøver og forringelser af vore levevilkår. Jo flere, der organiserer modstanden, jo stærkere bliver den. Vi skal være flere, der bliver aktive socialister, for at vi kan skabe et samfund, hvor det er de menneskelige behov, der tilfredsstilles, og ikke blot industriens.

Socialisme skal ikke bare være et slagord 1. maj, men det mål vi i alle hverdagens kampe holder op som alternativ til den elendighed, vores nuværende samfund byder os. Derfor, bliv aktiv socialist – gå med i IS.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 103

Flere numre fra 1994

Siden er vist 1710 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside