Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 103 – Maj 1994 – side 4

Rekordstor arbejdsløshed

Tom Christiansen

Arbejdsgiverne piber. De er bange for, at arbejdsløsheden skal blive for lille.

For tredje gang i træk er arbejdsløsheden steget, skønt regeringen havde lovet, at den ville falde. Der har aldrig været flere arbejdsløse end nu. Det offentliggjorde Danmarks Statistik 12. april.

2.500 flere var arbejdsløse i februar end i januar , hvilket har hævet arbejdsløshedsprocenten til 12,6% – og det er rekord. Det endda på trods af orlovsordningerne. Hvis de ikke var indført, ville tallet have været større.

Regeringens bortforklaringer

Regeringens forklaring på det manglende fald i ledigheden er, at der på grund af dagpengereformen ikke er kommet så mange langtidsledige i jobtilbud, som der skulle.

“Regeringen har ikke nogen som helst anledning til at sætte spørgsmålstegn ved vor prognose for nedgangen i arbejdsløsheden i 1994.

Tværtimod tyder alle tal på, at vi når mindst den stigning i aktiviteten, som regeringen har forudset,” skrev Marianne Jelved og Mogens Lykketoft i en pressemeddelelse som reaktion på tallene fra Danmarks Statistik.

Regeringen regner nu med, at 7.000 langstidledige kommer i jobtilbud om ugen. Så næste gang skulle kurven knække!

Samtidig med, at arbejdsløsheden stiger, kører arbejdsformidlingen og Arbejdsmarkedsuddannelserne en heftig reklamekampagne: “Er dit firma rede til opsvinget?” spørger de. “Opsvinget er i gang. Nu bliver der rift om kvalificerede medarbejdere. Undgå flaskehalsproblemer.”

Kampagnen er et svar på arbejdsgivernes jamren over, at opsvinget vil skabe mangel på specialiseret arbejdskraft – de såkaldte flaskehalse.

Mærkesager luftes

Arbejdsgiverne bruger anledningen til at lufte deres mærkesager: Flaskehalsene skyldes, at mindstelønnen og understøttelsen er for høj og faggrænserne for stive, arbejdskraften skal kunne flyttes rundt i hele landet osv.

Det er en direkte hån mod de 352.900 registrerede arbejdsløse at snakke om mangel på arbejdskraft. Virkeligheden er en anden. Ingen brancher i det private erhvervsliv har i dag nogen problemer med at finde kvalificerede arbejdere. Det bekræfter socialforskningsinstituttets vicedirektør, Inge Mærkedahl.

For få bliver uddannet

Inden for det offentlige er der mangel på sygeplejersker, jordmødre og pædagoger.

Det har imidlertid ikke noget at gøre med lønninger og mobilitet. Årsagen er, at man ikke har uddannet flere af dem. Tværtimod er tusinder af ansøgere nægtet optagelser på uddannelserne.

Skulle det endelig knibe for byggefirmaerne med at finde murersvende i Sønderjylland, falder skylden tilbage på dem selv.

For hvem er det, der ikke har villet ansætte lærlinge?

Billedtekst:
Aldrig har der været så mange ledige hænder

Flere artikler fra nr. 103

Flere numre fra 1994

Se flere artikler af forfatter:
Tom Christiansen

Siden er vist 1067 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside