Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 103 – Maj 1994 – side 6

Bosnien

FN og NATO optrapper krigen

Jakob Nerup

Stormagternes indblanding i krigen fører ikke til fred. Tværtimod fremmer den nationalismen.

FN og NATOs afmagt blev udstillet af serbernes indtagelse af Gorazde.  Samtidig gjalder hele det politiske kor i munden på hinanden for bombardementer af serbiske stillinger.

Trods alle hidtidige erfaringer med militær indsats, der ikke har forhindret blodsudgydelser, men blot givet de lokale magthavere i ex-Jugoslavien en grund ekstra til agression, så er svaret mere krig og lemlæstelse

Dagbladet Det Fri Aktuelt udtrykker magthavernes politik og dilema tydeligt i sin leder fra d.19.april:

“Det handler ikke kun om, hvorvidt Nato burde have bombet de bosnisk-serbiske styrker uden for Gorazde sønder og sammen i stedet for at kaste nogle få, nærmest symbolske, bomber. Inden da var der så meget andet, man kunne have gjort, men som ikke skete.”

Mediernes billede af serberne som de eneste agressorer, bliver kun ført frem, fordi det gør deres bomber og tropper acceptable i manges øjne.

Tre skurke

Men sandheden er desværre en anden. Hidtil har krigen haft 3 parter (kroater, muslimer og serbere), som alle i større eller mindre udstrækning har lavet massakrer, etniske udrensninger og overgreb på civile. Alle tre parter har i dette forår bygget op til en militær offensiv med hjælp af bl.a. fremmede tropper.

Muslimske militser har gennem årets første måneder planlagt en større offensiv, som skulle bringe dem større landområder, mens medierne koncentrerede sig om Sarajevo. Kroatiske militser har fået officiel støtte fra den kroatiske hær, og de kroatiske magthaveres halvfascistiske nationalisme er usvækket.

Våbenhvilen i Sarajevo blev desværre, men også forudsigeligt, et kort pusterum i krigen. Fortsættelsen af krigen til andre byer er en logisk konsekvens af både de lokale militsers miniimperialisme og stormagternes belønning af de angribende.

Når de serbiske militser uden problemer kan føre offensiv mod Gorazde og andre byer, opmuntrer det kun muslimske og kroatiske militser til det samme. Stormagternes logik er jo, at hver eneste gang nogen angriber, så belønnes de ved de såkaldte fredsforhandlinger med nye landområder.

Støtter nationalismen

Stormagternes trusler om massive bombardementer og deres hidtidige flyangreb støtter kun nationalismen. Bomber skelner ikke – og slet ikke når teknologien hele tiden svigter – mellem om de rammer angribere eller civile.

Tværtimod bliver hver eneste bombe et argument for militserne til øget militær styring og fortsatte angreb, fordi de kan skabe nye fjendebilleder. Ofrene vil i den sidste ende blive civilbefolkningen. Det forvrængede billede af serberne som et angribende folk er helt forkert. Det er de serbiske magthavere, hæren og de lokale militser som fører krig, og ikke de civile.

Stormagterne bruger kynisk flygtningene i Gorazde til at pleje deres militære og politiske interesser. USA og EU ønsker et etnisk opdelt Bosnien, som kan holdes sammen af militære og ikke menneskelige grænser.

Optræk til stormagtskonflikt

Det vil kræve FN-tropper, der så kan gennemtvinge den næste etape i stormagternes interesser i området – nemlig ønsket om at tjene penge på genopbygningen.

Ruslands gentagne forsøg på at skabe sig fodfæste i området gennem slet skjult støtte til serberne har et dobbelt og meget farligt formål.

Dels ønsker de et imperialistisk fodfæste i verdenspolitikken på linie med de andre stormagter. Dels bruger de interventionen som direkte støtte for nationalismen i Rusland. Det er ikke kun fascisten Szirinovskij, som vil krig, men også den russiske hær og militærindustri.

Derfor er NATOs bombardementer og Ruslands insisteren på indblanding en konflikt, der nemt kan optrappes og udløse langt større militære konflikter.

Billedtekst:
Civilbefolkningen er ofre i en krig, der blandt andet handler om stormagtsinteresser.

Flere artikler fra nr. 103

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Balkankrigene

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 1589 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside