Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 103 – Maj 1994 – side 12

Udstilling: “68 – Frigjort eller forført”

68 set fra Brede

Jørgen Lund

I november 1993 åbnede Nationalmuseet i Brede udstillingen “68 – Frigjort eller forført”, en særudstilling om ungdomsoprøret i 1968.

Udstillingen viser oprøret i ‘68 og de mange forskellige sider af opbrud og oprør.  Vægten er lagt på de nye kulturelle strømninger: kollektivbevægelsen, syremusik og hippiepåklædning.

Det nye træder klart frem på baggrund af udstillingens første del: en slående – men lidt tam – beskrivelse af de tidlige 60’eres “moderne industrisamfund”, dets stil og genstande.

Protestdemonstrationer, miljø-aktioner og studenteroprør fylder kun lidt på udstillingen.

Udstillingens 3. del er præget af arrangørernes tvangstanke om, at kampen for det ideelle samfund i de tidlige 70’ere deler sig i 2 veje: Den politiske vej og den indre vej. (Som bestemt ikke fyldte lige meget i gadebilledet eller i efterfølgende betydning. Og tidsmæssigt får “den indre vej” først forholdsvis succes i midt-70’erne.)

Der er da nydelig præsentation af en række aktiviteter, fra kvindebevægelse til Christiania.

Udviklingen på arbejdsmarkedet og strejkerne i perioden er kun mikroskopisk omtalt. Den politiske venstrefløj bliver misvisende og parodisk udstillet uden nogen sammenhæng i udviklingen. Det afsluttende skilt er det mest relevante i denne del: “Hvor er den solidariske vej mod et bedre samfund blevet af? Er der ikke længere brug for den?”

Selv om ungdomsoprøret og især dets betydning er skildret som fjernt og uklart, er det en udstilling, som er værd at tage en tur til Brede for at se.

Åben indtil d. 31/7-94. (Og husk at spørge efter gratis undervisningshæfte, litteraturliste og filmprogram i receptionen).

Entre: voksne 30 kr., stud. 20 kr., u. 16 gratis.

Flere artikler fra nr. 103

Flere numre fra 1994

Se flere artikler af forfatter:
Jørgen Lund

Siden er vist 1115 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside