Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 104 – Juni 1994 – side 6

Indonesien

Strejker ryster ‘mirakel’økonomi

Martin B. Johansen

Vestlig kapital investerer i Sydøstasien på grund af lave lønninger. Men de opbygger også en arbejderklasse, der slår igen.

Indonesien har oplevet tre bølger af strejker og demonstrationer i år. Tusindvis af arbejdere har vist det militært støttede regime, at de ikke længere er villige til at betale prisen for at være en af Sydøstasiens “mirakeløkonomier”.

De herskende i Indonesien har haft succes med at tiltrække vestlige multinationale firmaer på grund af den lave løn og regimets benhårde undertrykkelse. Landet har haft nogle af de højeste vækstrater i verden, men mindstelønningerne er for lave til at opfylde arbejdernes basale behov.

Demonstrationer og strejker

De herskende i Europa og USA har længe brugt de ekstremt lave lønninger i lande som Indonesien til at skræmme arbejderne fra at kræve mere i løn.

Men strejkebølgen har vist bagsiden af medaljen for de herskende. Investeringer i fattige lande i Asien er ikke bare ensbetydende med lave lønninger. Det betyder også, at der vokser en arbejderklasse frem, der ligesom i Vesten begynder at organisere sig og kræve bedre levevilkår.

Den seneste strejkebølge varede to uger i april og fandt sted i Medan, som er et industricenter på Sumatra i det nordvestlige Indonesien.

Strejkerne omfattede op mod 20.000 arbejdere og blev organiseret af de nydannede uafhængige fagforeninger. Kravene omfattede bl.a. en fordobling af lønningerne, retten til at organisere uafhængige fagforeninger og et stop for militærets indgriben i strejker.

De krævede også kompensation til 400 arbejdere, der var blevet fyret fra en gummifabrik, og en undersøgelse af drabet på en af gummiarbejderne, som blev fundet dræbt, efter at han havde anført en demonstration.

Der har været en hel del mystiske drab på faglige ledere i de seneste måneder. I den samme periode har den voksende opposition i arbejderklassen  ført til dannelsen af de første frie fagforeninger.

Sidste måneds strejker begyndte med store demonstrationer i Medan. De udviklede sig hurtigt til oprør, hvor virksomheder, som ejes af etniske kinesere, blev angrebet. Men fagforeningerne tog afstand fra disse angreb, fordi de vendte vreden mod de forkerte.

Splittelse

Meget tyder på, at regeringen spillede en aktiv rolle for at rette arbejdernes vrede mod kineserne for at nedtone arbejdernes krav til arbejdsgiverne og regeringen. Bl.a. blev der uddelt anti-kinesiske løbesedler på nogle af demonstrationerne. Disse løbesedler viste sig at være fremstillet af militæret.

I løbet af strejken blev fabrikker og regeringsbygninger de vigtigste mål for demonstrationer og blokader. Mange steder kom de demonstrerende arbejdere i åben konfrontation med militæret.

Hæver lønnen

Den indonesiske hær måtte derefter tvinge arbejdsgiverne til at hæve mindstelønningerne til ca. 12 kr om dagen for at standse strejkerne.

Strejkerne fortsatte dog mange steder ind i maj måned med krav om løsladelse af fængslede aktivister og protester mod, at regeringen beskytter arbejdsgiverne.

Billedtekst:
Indonesiske arbejdere har kæmpet med succes trods modstand fra bl.a. hæren.

Flere artikler fra nr. 104

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Indonesien

Se flere artikler af forfatter:
Martin B. Johansen

Siden er vist 1287 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside