Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 104 – Juni 1994 – side 12

TV: De 113 skud

Freddie Nielsen

På étårsdagen for urolighederne på Nørrebro, hvor politiet skød direkte ind i en menneskemasse, sendte TV2 den 13. og 26. maj 1994 en udsendelse om politiets rolle, under den meget rammende titel “De 113 skud”.

Det var en udsendelse der – ud over politiet – burde have givet såvel en statsminister, som en udenrigs- og en justitsminister temmelig røde ører. Alle havde de nemlig, så at sige inden krudtrøgen havde lagt sig, erklæret, at det var helt i orden, at politiet skød. Og det alene på baggrund af politiets alt andet end vandtætte oplysninger.

Udsendelsen dokumenterede klart, at politiets centrale argumenter ikke holder. Politiet påstod, at de rykkede ind, fordi der var meldt betjente i knibe og i den forbindelse blev de så pressede, at de for at få de sårede kolleger med tilbage, blev nødt til at skyde. Men optagelserne viser for det første, at der var to fremrykninger mod Sankt Hans Torv, og i forhold til oplysningerne om betjente i knibe var den anden fremrykning formålsløs. For det andet er det klart, at der ingen sårede betjente lå foran politikæden, da de skød.

Det samme gælder for mange andre oplysninger. F.ex. siger politiet, at 103 betjente kom til skade og 40 på hospitalet. Skadestuerne siger 32, og at de fleste ingen behandling fik. Det kan man så også se sammen med, at kun én af de 11 skudofre kunne få en ambulance til skadestuen.

Det gode vedden slags udsendelser er, at de, ud over den enorme dokumentation, giver en kæmpe troværdighed for det som vi og mange andre har sagt det sidste år, uden nær så stor gennemslagskraft.

Tilliden til politiet falder derimod. Som en beboer på Fælledvej, der fra sine vinduer havde været øjenvidne, sagde i udsendelsen:

“Det gør det meget svært at udpege, hvem der er røvere og hvem der er soldater, når alle sammen opfører sig som rødder. Det gør det meget sværere at forholde sig til, hvad der er rigtigt og forkert og hvem man kan stole på, og hvem man troede man kunne stole på.”

Billedtekst:
Politiet gik amok og  affyrede 113 skud den 18. maj 1993.

Flere artikler fra nr. 104

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
18. maj 1993

Se flere artikler af forfatter:
Freddie Nielsen

Siden er vist 1689 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside