Socialistisk Arbejderavis
Nr. 105 – Juli 1994 – side 4
Tvangsarbejde nej tak
Jacob Nøhr Schubart
Unge mellem 18 og 25 år tvinges til at arbejde 20 timer om ugen, ellers bliver bistandshjælpen ikke udbetalt.
Kim er 19 år og bor i Allerød kommune. Han er arbejdsløs og som så mange andre unge er han tvunget til at arbejde 20 timer om ugen for sin bistand.
Kim siger: “Jeg arbejder sammen med en tre-fire andre unge fire timer om dagen som løgskræller. Vi skal fylde uskrællede løg på en stor maskine, og de løg som maskinen ikke kan skrælle, skal vi skrælle i hånden.”
Afpresning
“Arbejdsgiveren kræver, at vi skal klare en kasse på 300 kg løg i timen. Vi skal knokle for at kunne nå det.
Vi har ingen pauser. Vi får kun et kort pusterum, når vi skal hente en ny kasse løg, eller hvis vi er så heldige, at den maskine, der skræller løgene, bryder sammen.”
Kim arbejder for en privat arbejdsgiver på et varelager sammen med tre-fire andre unge i samme kedelige situation.
Kommunen giver et løntilskud på 41 kroner i timen. Arbejdsgiveren skal så selv supplere op til mindstelønnen på 70 kroner i timen.
Denne arbejdsgiver giver de unge 10 kroner mere i timen end han er forpligtet til. Dertil siger Kim:
“Fordi han giver os en bedre timeløn end andre, mener han, at vi skal arbejde hurtigere. Han kommer hen til os flere gange om dagen og siger, at vi skal øge arbejdstempoet og ellers kan vi jo bare skride.
Han ved nemlig godt, at hvis vi siger op fra jobbet, så vil kommunen ikke give os vores bistandshjælp.”
Tilbagebetalingspligt
I Allerød kommune kommer de unge i karantæne i fem uger, og får ikke udbetalt deres bistandshjælp hvis de siger op på et arbejde med løntilskud fra kommunen.
Kim fortæller: “Det eneste, man så kan gøre, er at håbe på, at kommunen vil give een kontanthjælp. Men den skal betales tilbage senere.
Der var en fyr på det lager, hvor jeg arbejder, som arbejdsgiveren pressede til at sige op, fordi han ikke arbejdede hurtigt nok.”
Unge arbejdsløse skal aktiveres, hvis de vil have deres bistandshjælp.
Hvis de ikke kan finde et job med løntilskud hos en privat arbejdsgiver, skal de unge enten følge et kommunalt undervisningskursus eller et arbejdsprojekt i 20 timer om ugen. Kurserne er hverken kvalificerende eller adgangsgivende til videregående uddannelser.
De forskellige former for tilskudsjobs og aktiveringsordninger, de unge arbejdsløse bliver tilbudt, er rent tvangsarbejde.
Misbrug
Alle disse foranstaltninger, der skulle “hjælpe” de unge har en negativ virkning på beskæftigelsen. I stort omfang fyres fastansatte, og i stedet ansættes ledige med tilskud.
Denne praksis er vel at mærke ikke kun udbredt på det private arbejdsmarked, også stat og især kommuner misbruger tilskudsordningerne.
Hvis regeringen mener noget seriøst med, at de vil gøre noget for de unge, er det ikke tvangsarbejde og hjernedøde kurser, der er vejen frem, men derimod reelle jobs til reelle lønninger og uddannelsesmuligheder for alle.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe