Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 105 – Juli 1994 – side 12

VM i fordbold

Pas på nationalismen

Jakob Nerup

Milliarder af mennesker på hele kloden følger døgnet rundt det gigantiske fodboldshow fra USA. Vi begejstres og udtaler os med skråsikker autoritet om de enkelte holds chancer og spillestil, mens vi læner os tilbage i sofaen og prøver at finde ud af, hvem vi skal holde med.

Da medierne ikke denne gang kan gejle det danske nationalhysteri op, har man forsøgt sig med Norge, fordi det er et nordisk land, som tilmed har været besat af Danmark gennem hundreder af år.

Den er ikke gået særlig godt igennem herhjemme, fordi det norske hold spiller lige så forudsigeligt og maskinagtigt som Tommy Troelsens slikkede kommentarer i TV. Og dog ligger det i luften, at vi hellere vil holde med normændene trods kritikken.

De norske medier er ramt af et nationalt hysteri af umådelige dimensioner, som rummer meget mere end begejstringen og festen omkring landsholdets kampe. Efter Norges 1-0 sejr over Mexico brugte den norske statsminister, Gro Harlem Brundtland, sejren til en hyldest af norske dyder og til at give den norske folkesjæl karakteren "god".

Det er ikke bare politisk usmageligt, at hun bruger fodboldsejren til direkte at rette op på den manglende opbakning bag hendes og det norske arbeiderpartis ja til Norges indlemmelse i EU. Indirekte lader hun det være underforstået, at nordmændene intet har at frygte i den internationale verden, fordi de kan vinde en fodboldkamp.

Det vigtigste er desværre, at hun lægger op til en national selvforståelse, som fremmer intolerance overfor fremmede og skaber en kunstig fælles kulturel identitet på tværs af eksisterende sociale modsætninger.

Det kan være et tveægget sværd, de norske medier svinger, fordi det lige så oplagt kan være den reaktionære del af EU-modstanden, der bruger den nationale rus. For den bygger netop på den slags nationalt-kulturelle argumenter.

Det må være fedt at være deltager i festligheder omkring fodboldkampene i Norge, men socialister må sige fra overfor plat nationalisme.

Vi er masser af socialister, der er vilde med fodbold. Vi begejstres over den kollektive kamp/leg med bolden og de individuelle præstationer, der gør fodbold spændende og til en kunst. Men vi skal ikke vende det blinde øje til, når magthaverne bruger succes og nederlag til nationalt fællespræk mod frihed og klassekamp.

Vi er mange, der husker hvordan Uffe Ellemann forsøgte at slå plat på den danske EM-triumf i 1992 for at vise, at nederlaget ved folkeafstemningen d.2.juni havde gjort ham og de andre unionstilhængere mere nationalt sindede. Heldigvis købte de danske roligans ikke Uffes politiske plat.

Ligeså håber vi fodboldelskende socialister, at fodboldsupportere fra alle lande ikke køber nationalismen, selvom den har fodboldstøvler på.

Billedtekst:
Norges statsminister brugte Norges sejr over Mexico til at karakterisere den norske nationalkarakter som god

Flere artikler fra nr. 105

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Sport

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 1613 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside